Tijdens de zomermaanden zien de brandwondencentra meer patiënten. Vooral jonge kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar zijn oververtegenwoordigd. Belangrijke oorzaak is dat de omstandigheden anders zijn dan gebruikelijk en de normale routine ontbreekt.

De drie brandwondcentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam, die ook gespecialiseerd zijn in de opvang van jonge kinderen, en de Brandwondenzorg Nederland roepen ouders van jonge kinderen op extra alert te zijn. Deze vormen een grote risicogroep voor een brandwondenongeval. Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten (25,8% in 2016) in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. Het gaat hier om slachtoffers met zeer ernstige brandwonden die de gespecialiseerde zorg van de brandwondencentra nodig hebben. In ruim 80% van de gevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals thee, water of koffie.

Zomer brengt extra risico

Juist in de zomermaanden is sprake van een toename van het aantal brandwondenongevallen in de extra kwetsbare groep jonge kinderen. Op vakantie is de situatie anders dan thuis. De campingtafel met het hete kopje thee erop is net wat lager dan de eettafel thuis en staat minder stabiel. Waar je kindje thuis nog niet bij kan, kan hij nu ineens wel bij. Een greep naar de gloeiend hete theekop is in een oogwenk gedaan. Waar je thuis gewend bent dat de kleine niet in de keuken kan of mag komen, is dat in de tent net even anders. De steelpan is nu wél binnen handbereik.

De gevolgen van brandwonden bij jonge kinderen zijn heftig. Ze hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is in verhouding groter dan bij volwassenen. Kinderen moeten vaak nog jarenlang operaties ondergaan. Ook de psychische impact van een brandwondenongeval is voor zowel de kinderen als hun ouders erg groot. 

Tips voor een veilige vakantie

Ouders wordt aangeraden thuis al te bedenken welke maatregelen brandwonden kunnen voorkomen. Ook is het goed om eenmaal gearriveerd eerst een rondje in het vakantieverblijf te lopen om de risico’s te bekijken. Staan de waterkoker, theepot en de mok buiten bereik? Verder is het verstandig om tijdens het koken geen kinderen in de buurt van het kooktoestel te laten en jonge kinderen op minimaal twee meter afstand van een barbecue of open vuur te houden. Plaats aanstekers en lucifers buiten bereik van kinderen. En laat ze nooit alleen bij brandende kaarsen.

Eerste hulp bij brandwonden

Mocht het mis zijn gegaan, dan dienen ouders kalm te blijven. Stel het kindje gerust en handel volgens de eerste hulpregels: koel de wond zo snel mogelijk tenminste 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater. Geen leidingwater in de buurt? Koel desnoods met water uit een sloot of rivier. Verwijder nooit kleding die aan een wond vastzit. Verwijder luiers altijd om verdere verbranding te voorkomen. Luiers houden namelijk hete vloeistoffen vast. Neem indien nodig contact op met een huisarts of bel het noodnummer. Doe verder de eerste hulptest online.

Brandwonden over de grens

Worden de brandwonden in het buitenland opgelopen en zijn er twijfels over de behandeling aldaar? De Brandwondeninformatielijn van de Nederlandse Brandwonden Stichting beantwoordt alle vragen. Zij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur via info@brandwondenstichting.nl of telefoonnummer 0900 – 044 0044

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan