Mensen verschillen in hun hechtingsstijl met als gevolg dat er ook verschillen zijn in het omgaan met dagelijkse uitdagingen op het werk. Ervaringen in de vroege jeugd kunnen  hun weerslag hebben op de carrière.

Dat blijkt uit onderzoek van Monica Leenders aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte vier studies naar psychologische factoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van loopbanen van werknemers.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat werknemers met een meer vermijdende hechtingsstijl meer problemen ervaren met het zoeken naar een andere baan. Anderzijds hebben werknemers met een positieve relatie met de ouders op jonge leeftijd op latere leeftijd ook een positievere werkoriëntatie. Bovendien hebben zij een sterker arbeidsethos.

Uitstelgedrag
Ook persoonlijkheidskenmerken spelen een rol. Zo komt uit een van de onderzoeken naar voren dat werknemers die moeten solliciteren na een gedwongen ontslag meer uitstelgedrag vertonen naarmate ze minder controle ervaren over hun leven en minder gemotiveerd zijn om prestaties te leveren. Uitstelgedrag blijkt echter niet van invloed op het vinden van een andere baan.

Burn-outklachten
Tot slot blijkt uit deze dissertatie dat een hoge werkdruk, weinig uitdaging en een gebrek aan sociale ondersteuning van invloed zijn op burn-outklachten bij werknemers ouder dan vijftig. Werknemers met deze klachten en een goede huwelijksrelatie willen eerder met pensioen. Uit de resultaten van de verschillende studies blijkt dat psychologische mechanismen een rol spelen bij het kunnen omgaan met de eisen die er in het werk aan mensen worden gesteld.

Psychological determinants of career development in a changing labour market

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan