De Oscar voor logopedisten, de Branco van Dantzigprijs, is dit jaar gegaan naar Annemieke Bastiaans voor haar logopedische prentenboeken. Hierin biedt zij kinderen met autisme of dyslexie picto-zinnen en liedjes aan. Het op deze manier visueel maken van de zinnen helpt hen bij het ontwikkelen van de zinsbouw.

Ouders kunnen soms zeker hulp gebruiken als de taalontwikkeling van hun kind niet soepel verloopt. Ook komt het voor dat een kind totaal geen interesse heeft in de letters en het leren lezen. Met haar prentenboeken in de serie Klankenland weet Annemieke Bastiaanse ook deze groep te bereiken, omdat de picto-zinnen garant staan voor succeservaringen. De boeken zijn ontwikkeld in het speciaal onderwijs en slaan een brug naar het reguliere onderwijs. Voor kinderen met autisme of dyslexie zijn de prentenboeken een uitkomst.

Structuur

Lezen wordt pas echt leuk als het ergens overgaat. Daarom zijn de boeken opgebouwd uit een voorleesverhaal in combinatie met liedjes. De denkvragen over taal helpen om de taalvaardigheden te versterken en de innerlijke taal beter te verwoorden. De boeken bieden door de plattegronden voorin het boek structuur aan het verhaal. Structuur is een voorwaarde om tot leren te komen en is een belangrijk onderdeel om het geheugen te ondersteunen. Door de plaatjes in het prentenboek in combinatie met de picto-zinnen begrijpen kinderen het verhaal beter. En de zinsbouw gaat vooruit. Met deze prentenboeken krijgen ouder handvatten om hun kind te ondersteunen in de taalontwikkeling.

Therapiemateriaal

Voor een logopedist zijn de boeken waardevol therapiemateriaal die voor verschillende doeleinden bruikbaar zijn. Terwijl je speels en zingend behandelt zijn je behandelingen efficiënt en kan je via de filmpjes veel en makkelijk herhalingen aanbieden.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Branco van Dantzigprijs 2017

De Branco van Dantzigprijs 2017 heeft tot doel om de kwaliteit van de logopedie in Nederland in de ruimste zin van het woord te bevorderen. De prijs wordt toegekend aan één logopedist of een groep gediplomeerde logopedisten die een uitzonderlijk verdienstelijke bijdrage heeft of hebben geleverd aan de vakinhoudelijke verbreding en verdieping van de logopedie.  Een vakkundige jury van de 2017-editie van de prijs is unaniem tot het oordeel gekomen dat de serie logopedische boeken van grote meerwaarde zijn voor taaltherapie.

Over Branco van Dantzig

Branco van Dantzig was een Nederlands zang- en spreekpedagoge. Ze werd gezien als een van de grondleggers van het Nederlandse spraakonderwijs en kreeg het predicaat ‘Moeder van de Nederlandse logopedie’. Branco van Dantzig is één van de oprichters van de NVLF. Ze overleed op 72-jarige leeftijd in Auschwitz. De prijs die naar haar is vernoemd, werd in 1993 voor het eerst toegekend. De winnaar krijgt een onderscheiding, een oorkonde en een geldbedrag.

Meer weten?

Ga voor meer informatie over de prentenboeken naar de website Klankenland.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan