Bloed- en urinetest voor diagnose autisme stap dichterbij

0
1294

Uit proeven met een nieuwe bloed- en urinetest blijkt dat bij autistische kinderen meer schade aan de eiwitten is te zien. Deze ontdekking kan leiden tot een vroegere opsporen van de nu nog moeilijk te diagnosticeren stoornis. Experts roepen tegelijk op tot voorzichtigheid.

Doorgaans wordt autisme pas na het tweede levensjaar vastgesteld, vaak nog veel later. Momenteel zijn er geen biologische tests om de aandoening op te sporen. De diagnose wordt na gedragsbeoordelingen door clinici gesteld. Wetenschappers hebben nu de eerste stappen gezet richting een nieuwe bloed- en urinetest voor autisme meldt hln.be. Voor de nieuwe studie keken ze naar de chemische verschillen in het bloed en de urine van 38 autistische kinderen en 31 kinderen zonder de aandoening. Alle kinderen waren tussen 5 en 12 jaar.

Schade aan eiwitten

Bij de kinderen met autisme troffen de vorsers meer beschadiging aan de eiwitten aan, in het bijzonder in het bloedplasma, wat wijst op een gebrekkige gezondheid. “We hebben nu de methode, nu moeten we ze herhalen”, stelt dokter Naila Rabbani van de Universiteit van Warwick, die de studie leidde. Rabbani maakt zich sterk dat de tests dokters in staat zullen stellen de aandoening vroeger vast te stellen. Ze zegt dat de volgende stap was om de bevindingen van het onderzoek in andere groepen te repliceren. Rabbani hoopt voorts dat de tests ook factoren zullen blootleggen die autisme veroorzaken.

Twijfels

Andere onderzoekers zijn minder optimistisch. Dokter James Cusack van het onderzoekscentrum Autistica: “Deze studie zal ons misschien aanwijzingen bieden waarom autistische mensen anders zijn, maar ze biedt geen nieuwe methode van diagnose. Daar is het veel te vroeg voor. We weten ook niet of deze techniek het verschil kan zien tussen autisme, ADHD en angststoornissen. De beste manier om autisme vast te stellen, is nog altijd via klinische gesprekken en observaties”.

Bron: hln.be

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here