In Nederland komt bij één op de vier zwangere vrouwen minimaal één kwetsbaarheidsfactor voor, denk aan psychische aandoeningen, huisvestingsproblemen, financiële problemen en trauma’s. Een nieuw screeningsinstrument brengt deze aanstaande moeders eerder in beeld bij zorgverleners.

Zwangere vrouwen met psychiatrische aandoeningen en psychosociale problemen hebben hulp nodig. Het Landelijke Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ) biedt hiervoor ondersteuning. Deze netwerkorganisatie heeft door oprichting van de Stichting Mind2Care het initiatief genomen om een gelijknamige online vragenlijst verder uit te bouwen tot een in de praktijk bruikbaar screen- en adviesinstrument voor zwangere vrouwen en zorgverleners.

Meerwaarde

De vragenlijst is ontwikkeld aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Zonder screeningsinstrument herkennen zorgverleners maar ongeveer vijf procent van de zwangeren als kwetsbaar. Bij screening met Mind2Care worden in 25 procent van de gevallen kwetsbaarheidsfactoren gevonden”, zegt Marieke Paarlberg,  gynaecoloog in Gelre ziekenhuis Apeldoorn en voorzitter van de Stichting Mind2Care. “Dat is dus vijfmaal beter.”

Pincode

Met het screen- en adviesinstrument wordt bij alle zwangere vrouwen gekeken naar kwetsbaarheidsfactoren. Dit zijn factoren als psychiatrische en psychosociale aandoeningen en roken, alcohol of drugsgebruik. Ook wordt er gekeken of er eerstelijnsverwanten zijn met een psychose of manisch depressiviteit. Van haar zorgverlener krijgt de zwangere vrouw een pincode, waarna ze in alle rust de online vragenlijst kan invullen. Direct na het invullen leest ze wat het eventuele advies is. De zorgverlener krijgt een samenvatting van de uitslag met de belangrijkste risicofactoren van deze zwangere vrouw.

Risico’s

Op korte termijn, in de zwangerschap, hebben vrouwen met kwetsbaarheidsfactoren meer kans op vroeggeboorte, groeivertraging, aangeboren afwijkingen en placentaproblemen. Volgens Paarlberg kan dit kan ernstige gevolgen hebben. “Met deze problemen worden baby’s vaker ongezond geboren. Daarnaast is de kans op overlijden tijdens of kort na de zwangerschap groter.”

Volgens Paarlberg gaat het er uiteindelijk om dat door goede begeleiding kinderen zich goed, veilig en geborgen voelen binnen hun gezin. Dit verkleint de kans op gedragsstoornissen of psychiatrische problemen op latere leeftijd. Ook kindermishandeling kan op deze manier mogelijk worden voorkomen.

Begeleiding op maat

Met de Mind2Care kan al in een vroeg stadium de juiste behandeling worden gegeven. Hierdoor voelen mannen en vrouwen zich capabeler om een gezin te stichten en het kind een zo goed mogelijk begin en toekomst te geven. Omdat de zwangere en de zorgverlener allebei hetzelfde advies hebben gelezen, kan in de spreekkamer het gesprek hierover soepeler verlopen. Het is van groot belang om al tijdens de zwangerschap behandeling en eventueel begeleiding op maat te geven. Psychische problemen kunnen behandeld worden met therapie en soms met medicijnen. Bij psychosociale problemen is het belangrijk om te kijken naar bijvoorbeeld adequate huisvesting en regelen van financiële problemen. Verder zegt Paarlberg dat het van belang is om vrouwen te coachen en te steunen. “Alles heeft tot doel dat de eerste jaren van het kind – waarbij hechting tussen moeder en kind moet plaatsvinden – zo goed mogelijk verlopen.”

Klik hier voor meer informatie over de Mind2Care-vragenlijst

(www.mijngezondheidsgids.nl)

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en je ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan