Kwart peuters en kleuters zitten dagelijks uren achter scherm

0
2122
beelscherm

Een kwart van alle kinderen tot 5 jaar brengt dagelijks meer dan drie uur achter de televisie, een tablet, een computer of een smartphone. Dit gaat ten koste van slapen, buiten spelen en sociaal contact met andere kinderen. Ook overgewicht ligt op de loer.

Dat blijkt uit onderzoek van de Zwolse lector Jeugd en Media Peter Nikken en Mediawijzer.net waarover het AD bericht. Kinderen die zo jong al zo veel achter schermen zitten, lopen risico’s, zegt Nikken. “Bijvoorbeeld op het ontwikkelen van overgewicht en het achterblijven van prestaties later op school. Wat je in de basis meekrijgt, werkt door in je latere leven.”

Grote verschillen

Nikken is verbonden aan hogeschool Windesheim en onderzoekt de invloed van moderne media op met name jonge kinderen. Die kennis wordt onder meer gebruikt in pedagogische opleidingen. Zijn onderzoek laat grote verschillen zien in de houding van jonge ouders ten opzichte van mediagebruik.

Sommige ouders zijn er strikt in en beperken het schermgebruik voor hun kleintjes tot hooguit een uur per dag, in andere gezinnen brengen peuters en kleuters tot wel zes uur per dag door met tv, tablet en telefoon. “Daar waar ouders grootverbruikers zijn, zijn kinderen dat veelal ook”, weet Nikken.

Streng

Als ‘gezonde’ richtlijn geldt maximaal één uur schermtijd per dag voor peuters en kleuters. Te veel computer- en tabletgebruik gaat ten koste van slapen, buiten spelen en sociaal contact met andere kinderen. Nikken adviseert ouders streng te zijn voor hun kind én zichzelf. “Ben je zelf de hele dag aan je smartphone gekluisterd, dan geef je geen goed voorbeeld.”

Meer weten?

Interview: Op de AD-website staat een  interview met Peter Nikken.

Onderzoek: Het onderzoek, getiteld ‘Implications of low or high media use among parents for young children’s media use’ staat online op cyberpsychology.eu.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here