Het onder begeleiding verbeteren van de leefstijl van vrouwen met overgewicht en een kinderwens rendeert. Naast positieve gevolgen voor hart en vaten voelen de vrouwen zich beter en worden ze vaker op de natuurlijke manier zwanger. De verwachting is dat deze veranderingen ook op langere termijn een positieve invloed hebben op de gezondheid van de vrouwen en hun toekomstige kinderen.

Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het AMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen, onlangs verschenen in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, waarover kraamsupportonline.nl bericht. Het onderzoek is uitgevoerd in 23 verschillende ziekenhuizen bij 577 vrouwen verspreid door heel Nederland. Zij kwamen willekeurig in één van de twee groepen terecht: één groep kreeg begeleiding om gezonder te eten en meer te bewegen, de andere groep kreeg dat niet.

Vurige kinderwens

Vrouwen kregen zes maanden lang leefstijlbegeleiding om het voedings- en bewegingspatroon te verbeteren. Dit leidde tot gewichtsverlies, een lagere bloeddruk en minder suiker in het bloed. Onderzoekers Vincent Wekker (AMC) en Lotte van Dammen (UMCG): “Wij denken dat een vurige kinderwens de motivatie vergroot om gezonder te gaan leven. Wanneer we deze vrouwen professioneel begeleiden, zien we veel positieve effecten op de gezondheid en het welbevinden, ook al gaat het “maar” om enkele kilogrammen gewichtsafname. Een kinderwens lijkt een goede aanleiding voor vrouwen om de leefstijl en daarmee hun gezondheid, kwaliteit van leven en vruchtbaarheid te verbeteren.”

Metabool syndroom

De onderzoekers keken ook naar het voorkomen van het metabool syndroom. Dit syndroom stelt men vast aan de hand van de hoeveelheid buikvet, de bloeddruk en het gehalte van vetten en suiker in het bloed. Dit syndroom vergroot de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Vrouwen met begeleiding om hun leefstijl te verbeteren hadden ongeveer 30 procent minder kans op dit syndroom. Dit in vergelijking met de vrouwen die deze begeleiding niet kregen.

Vervolgonderzoek

De onderzoekers verwachten dat de leefstijlverandering ook op de lange termijn positieve gevolgen heeft. Maar ook dat de zwangerschap van een gezondere vrouw leidt tot gezondere kinderen. Om dit te onderzoeken zijn vrouwen en hun eventuele kinderen uitgenodigd voor vervolgonderzoek binnen het WOMB-project. De onderzoekers verwachten de resultaten medio 2018 te presenteren.

Effect of a lifestyle intervention in obese infertile women on cardiometabolic health and quality of life: A randomized controlled trial

Bron: kraamsupportonline.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan