Kindermishandeling: Je gaat het pas zien als je het door hebt!

0
2933
Aafke Scharloo
'Mishandeling en misbruik van baby’s en jonge kinderen: Je gaat het pas zien als je het door hebt!’

Het is moeilijk te geloven dat kleine kinderen en baby’s regelmatig slachtoffer zijn van seksueel misbruik, mishandeling en emotionele verwaarlozing. Eigenlijk kúnnen en wíllen we dit niet geloven. Toch gebeurt het veel vaker dan we denken. Niet alleen thuis of bij familie en kennissen, maar ook bij sportverenigingen of in de kinderopvang. Voor Vakblad Vroeg aanleiding om op woensdagmiddag 22 november 2017 een lezing over dit actuele onderwerp te organiseren. Na afloop is er een informeel diner.

De lezing wordt verzorgd door Aafke Scharloo, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma. In een boeiend betoog, afgewisseld met casuïstiek, zal zij ingaan op het waarom van kindermishandeling bij baby’s en jonge kinderen, de gevolgen, de rode vlaggen en de mogelijkheden binnen de hulpverlening om deze gezinnen eerder en beter bij te staan.

Je gaat het pas zien als je het door hebt

Belangrijk struikelblok bij het vroegtijdig herkennen van mishandeling en misbruik is dat heel kleine kinderen het niet zelf kunnen vertellen. De vraag is dus hoe je er wél achter komt. Zorgprofessionals zijn over het algemeen geneigd voornamelijk te letten op signalen bij het kind. Denk aan extreem blauwe plekken of verwondingen. Breder kijken, bijvoorbeeld naar de ouder en signalen vanuit de omgeving, is echter van belang. De titel van de lezing van Aafke Scharloo sluit op dit dilemma aan: ‘Mishandeling en misbruik van baby’s en jonge kinderen: Je gaat het pas zien als je het door hebt!’.

Locatie en programma

De Drommedaris van Enkhuizen, één van de mooiste authentieke bolwerken van Nederland, vormt het decor van lezing en diner. De ontvangst is vanaf 15.00 uur. Van 16.00 – 18.00 uur vindt de lezing plaats, waarbij het laatste half uur is gereserveerd voor het stellen van vragen en discussie. Aansluitend is er een diner om met elkaar informeel van gedachten te wisselen.

Aanmelden

De deelnameprijs bedraagt, inclusief diner en alle consumpties, € 94,50 (excl. BTW). Voor abonnees op Vakblad Vroeg, ook nieuwe, is de prijs € 84,50. Opgeven kan door een mail met uw gegevens te sturen naar vroeg@dgcommunicatie.nl. Geef daarbij aan of u een abonnement op het magazine Vakblad Vroeg heeft of wilt afsluiten. Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt.

De Drommedaris ligt op loopafstand van het station waar tevens  ruim parkeergelegenheid is (gratis). De locatie is ook vanaf Lelystad uitstekend te bereiken. Geïnteresseerden kunnen voorafgaand aan de lezing deelnemen aan een gratis rondleiding door het bijzondere historische gebouw.

De Drommedaris

BewarenBewaren

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here