Er zijn veel meer kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) dan met autisme of ADHD. Toch is een TOS minder bekend, terwijl het grote gevolgen heeft voor het kind. Daarom organiseert Kentalis diverse gratis toegankelijke kenniscafés verspreid over het land voor professionals die werkzaam zijn met jonge kinderen zoals jeugdverpleegkundigen, logopedisten, medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Een taalontwikkelingsstoornis is een onzichtbare handicap. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Verder is er ‘niets met ze aan de hand’, hun intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling zijn normaal. Sommige kinderen hebben of krijgen bijkomende problemen, bijvoorbeeld op het gebied van sensorische integratie, geheugen, auditieve aandacht, verwerkings-, lees- en spellingsproblemen. Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis kan ook leiden tot problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen gaan zich terugtrekken, omdat ze niet begrepen worden of vertonen moeilijk gedrag omdat ze niet uit de voeten kunnen met taal.

Locaties

De kenniscafés, en ook de minisymposia over TOS in Zoetermeer en Velp die in de planning staan, kennen verschillende onderwerpen.

 

Thema Datum en locatie
De (niet) Pratende Peuter

 

3 september, Waalwijk

9 september, Rotterdam

19 september, Almelo

24 september, Breda

15 oktober, Winterswijk

5 november, Nederweert

7 november, Breda

13 november, Enschede

 

Pratende peuter? Zo doe je dat! 15 oktober, Zoetermeer

 

TOS en sociaal-emotionele problemen 9 september, Eindhoven

 

Executieve functies in de logopedische praktijk

 

16 september, Eindhoven

 

TOS en meertaligheid 26 september, Breda
AdvertentieVroeglezing - artikel

12 november, Waalwijk

18 november, Breda

 

Meertaligheid 24 september, Venray

 

TOS beleving 7 oktober, Venlo-Blerick(speciaal voor ouders!)

7 oktober, Roermond

9 oktober, Waalwijk

30 oktober, Breda

27 november, Breda

28 november, Venray

 

 

Kennismaken met gebaren 30 september, Nederweert

12 november, Breda

 

Groepsbehandeling voor jonge kinderen met TOS en bredere ontwikkelingsachterstand

 

19 september, St Michielsgestel

 

 

Meer informatie en aanmelden

Kijk voor meer informatie over de inhoud van de evenementen en aanmelding op de website van Kentalis: www.kentalis.nl/evenementen

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan