Met de introductie van het boekje en de app ‘Kijk en lees mee met Nijntje’ willen HEMA Foundation en Mercis bv ouders stimuleren om al vanaf de geboorte te praten met hun kind. Dit bevordert een goede taalontwikkeling. Met de opbrengst wordt dit Nijntje-boek gedoneerd aan kinderen voor wie het niet gewoon is om met boeken op te groeien. 

Een kwart van de kinderen start de basisschool met een taalachterstand. Dit leidt tot ongelijke kansen in het onderwijs en maakt de kloof tussen kinderen groter. “Taalbevordering gebeurt nu met name op de basisschool, terwijl in de eerste vier levensjaren van een kind het fundament wordt gelegd”, vertelt Marloes Bloemert van de HEMA Foundation. “Wij willen ouders daarom aanmoedigen om direct vanaf de geboorte vaker met hun kind te praten.”

Brabbeltaal

Uit onderzoek van HEMA Foundation blijkt dat bijna alle ouders met kinderen van nul tot vier jaar (99%) zeggen dat zij praten tegen en met hun kind belangrijk vinden om taalontwikkeling vanaf de geboorte te bevorderen. Uit het onderzoek onder 1000 ouders blijkt dat 11 procent van de ouders het ongemakkelijk vindt om tegen een baby te praten die nog niet terug kan praten. Bijna helft ouders praat in brabbeltaal tegen hun kind en een derde spreekt niet in volledige zinnen.

Luisteren, kijken, aanwijzen en vragen

De plaatjes, woorden en vragen in ‘Kijk en lees mee met Nijntje’ zetten kinderen aan tot luisteren, kijken, aanwijzen en vragen, aan de hand van negen herkenbare thema’s. Dit vergroot de woordenschat en bevordert begrijpend lezen en het vormen van zinnen. Ook het denkvermogen en de fantasie wordt zo versterkt.

Om het verhaal nog leuker te maken, is er een app met audio-functie. In de app, die ook zonder het boek te gebruiken is, duikt men met eenvoudige spelletjes en oefeningen in de wereld van Nijntje.

Zowel het boek als de app zijn door alle ouders, of zij nu veel of weinig lezen, gemakkelijk te gebruiken en stimuleren op een leuke en laagdrempelig manier interactie met hun kind.

Koop en geef een boek

Helaas is opgroeien in een taalrijke omgeving niet altijd vanzelfsprekend. Daarom gaat de volledige opbrengst van de uitgave naar de HEMA Foundation. Met deze opbrengst wordt ‘Kijk en lees mee met Nijntje’ gegeven aan kinderen die weinig in contact komen met boeken Nijntje’; dit gebeurt via Vereniging Humanitas, Stichting Kinderpostzegels en De Voorleesexpress. Zo kunnen ook zij ontdekken hoe fijn het is om te kijken en te lezen in een eigen boek.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Verkrijgbaarheid

Het boek kost 5 euro en is vanaf 4 november verkrijgbaar via hema.nl. De nijntje-app is gratis te downloaden via de App Store en Google Play. Ga voor meer informatie naar www.hema-foundation.org/nijntje

Campagne #verdervertellen

Het nijntje boek en app zijn onderdeel van de campagne #verdervertellen. Ouders van jonge kinderen wéten vaak niet hoe belangrijk taalontwikkeling is voor het latere succes van hun kind. Dit geldt voor taalarme gezinnen, maar ook in meer taalrijke gezinnen is het niet vanzelfsprekend. HEMA Foundation wil met deze campagne bewustwording creëren onder (aanstaande) ouders voor het belang van praten en taalontwikkeling vanaf de geboorte. Ga voor meer informatie naar www.hema-foundation.org/verdervertellen.

Over HEMA Foundation

HEMA Foundation zet zich in voor een inclusieve samenleving. Iedere drie jaar geeft de foundation een impuls aan een thema dat hieraan bijdraagt. Het eerste thema is taalvaardigheid. Opgroeien in een gezin waar weinig wordt gesproken en (voor)gelezen, vergroot de kans op laaggeletterdheid aanzienlijk. HEMA Foundation wil helpen deze vicieuze cirkel te doorbreken. Daarnaast maakt HEMA Foundation zich er hard voor dat de inzet van design een ‘nieuw normaal’ wordt in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. HEMA Foundation gelooft dat, dat door met een ‘design bril’ naar deze vraagstukken te kijken, je komt tot meer innovatieve en impactvolle oplossingen. Meer weten? Kijk op www.hema-foundation.org 

Over Mercis en Mercis Publishing

De auteursrechten en filosofie van Dick Bruna worden wereldwijd bewaakt door Mercis. Mercis Publishing geeft sinds 1995 de boeken van Dick Bruna uit. De basis van het werk van Dick Bruna is ook de basis van het werk van Mercis: respect voor de wereld van het kind. Het doel is om ruimte te geven aan de unieke kijk op het leven van ieder kind. Meer weten over Dick Bruna en nijntje? Neem contact op met Mercis bv via info@mercis.nl.

Illustraties Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953-2019

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan