WoordExtra richt zich specifiek op het oplossen van taalachterstand bij 3 tot 5-jarigen. Kinderen kunnen met dit programma hun woordenschat vergroten. Squla stelt het pakket kosteloos beschikbaar, ook om in samenwerking met het NCJ nader onderzoek te doen naar de effectiviteit.

De meeste Nederlandstalige kinderen beginnen in het basisonderwijs met een woordenschat van 1.000 tot 3.000 woorden. Maar er zijn ook kleuters die 200 tot 300 Nederlandse woorden kennen. Of zelfs nog minder. In WoordExtra worden de 2000 woorden die kleuters zouden moeten kennen geoefend. Deze woordenlijst is ontwikkeld door het Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Anderstaligen (ITTA).

Effectiviteit

Een interventie die vanuit de NCJ ondersteund wordt moet tenminste de belofte van effectiviteit inhouden. WoordExtra heeft in ieder geval die belofte in zich op grond van de eerste onderzoeken. Het zou dus goed kunnen dat dit programma kan bijdragen aan het inlopen van taalachterstanden bij hele jonge kinderen. Dit draagt bij aan kansengelijkheid, een betere start voor deze kinderen en een grotere kans op later schoolsucces. Verder onderzoek is echter wel nodig.

Squla doet zelf voortdurend onderzoek naar de effectiviteit en resultaten van haar producten. Ook in dit geval is zelf onderzocht of en hoe WoordExtra een aanvulling kan zijn voor kinderen met taalachterstanden. Wel is Squla op zoek naar meer objectieve maatstaven om de effectiviteit van WoordExtra in beeld te brengen.

In de praktijk

Het is wenselijk dat WoordExtra bij zoveel mogelijk jonge kinderen met een taalachterstand gebruikt wordt, vooral bij kinderen met bijvoorbeeld een VVE-indiciatie. Tegelijkertijd is de druk op consulten en spreekuren groot en kan er niet zomaar iets bij. Zeker als nog niet echt zeker is wat de effectiviteit is.

Daarom pakt het NCJ een aantal zaken op:

  • Onderzoek naar de effectiviteit van deze interventie;
  • Meedenken aan de informatie die ouders rond WoordExtra ontvangen (informatie over taalontwikkeling, mediagebruik, schoolkeuze, bv);
  • Meedenken over de implementatie in de JGZ-praktijk

De samenwerking met Squla is een voorbeeld van slimme samenwerking. Squla wil vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid een bijdrage leveren aan het kansrijk opgroeien van kinderen. Zij verbinden zich graag aan het NCJ om met die maatschappelijke opdracht aan de slag te gaan.

Kosteloos beschikbaar

Squla stelt het pakket nu al kosteloos en zonder voorwaarden beschikbaar aan alle 3-5 jarigen. Ouders kunnen dus ook nu al een account voor hun kinderen aanmaken. Squla heeft er belang bij dat er wetenschappelijk onderzoek komt naar de interventie, maar willen en kunnen dit, vanwege belangenverstrengeling, niet zelf organiseren. Het netwerk van NCJ (naar de uitvoeringspraktijk, maar ook naar samenwerkingsrelaties) kan daarbij behulpzaam zijn.

Meer informatie

Bronnen: ncj.nl / squla.nl

 

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan