Willekeurige babybewegingen helpen bij de ontwikkeling van het sensomotorisch systeem. Dit stelt baby’s op iets latere leeftijd in staat opeenvolgende bewegingen uit te voeren. Meer inzicht hierin kan tevens helpen om stoornissen in de ontwikkeling eerder te diagnosticeren. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van de Universiteit van Tokio.

In de baarmoeder en vanaf de geboorte beginnen baby’s te schoppen, te wiebelen en te bewegen, schijnbaar zonder doel of externe stimulatie. Aangenomen wordt dat deze ‘spontane bewegingen’ een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het sensomotorische systeem, dat wil zeggen ons vermogen om spieren, bewegingen en coördinatie te controleren. Meer begrip van deze ogenschijnlijk willekeurige bewegingen kan helpen bij het identificeren van vroege indicatoren voor bepaalde ontwikkelingsstoornissen zoals cerebrale parese.

Patronen van spierinteractie

De onderzoekers combineerden gedetailleerde registratie van bewegingen van pasgeborenen en baby’s met een computermodel van het bewegingsapparaat. Dit stelde hen in staat om de communicatie tussen spieren en sensaties in het hele lichaam te analyseren. Zo ontdekten zij patronen van spierinteractie die zich ontwikkelden op basis van het willekeurige verkennende gedrag. Daardoor kunnen baby’s op een gegeven moment opeenvolgende bewegingen uitvoeren.

Sensomotorisch dwalen

De onderzoekers waren verrast dat de baby’s verschillende sensomotorische interacties nastreefden. “We noemden dit fenomeen ‘sensomotorisch dwalen’”, vertelt professor Hoshinori Kanazawa. “Algemeen wordt aangenomen dat de ontwikkeling van het sensomotorische systeem afhangt van hoe meer je dezelfde handeling doet, hoe groter de kans is dat je het leert en onthoudt. Onze resultaten impliceerden echter dat baby’s hun eigen sensomotorisch systeem ontwikkelen op basis van verkennend gedrag of nieuwsgierigheid. Dus ze herhalen niet alleen steeds dezelfde actie, maar laten een verscheidenheid aan acties zien. Daarnaast bieden onze bevindingen een conceptueel verband tussen vroege spontane bewegingen en spontane neuronale activiteit.”

Eerdere studies bij mensen en dieren hebben aangetoond dat motorisch gedrag (beweging) een klein aantal primitieve spiercontrolepatronen omvat. Dit zijn patronen die doorgaans te zien zijn in taakspecifieke of cyclische bewegingen, zoals lopen of reiken. De resultaten van deze laatste studie ondersteunen de theorie dat pasgeborenen en jonge baby’s ook zogenaamde sensomotorische modules kunnen verwerven – gesynchroniseerde spieractiviteiten en sensorische input – door spontane bewegingen van het hele lichaam zonder een expliciet doel of taak. Zelfs door dit sensomotorisch dwalen vertoonden de baby’s een toename in gecoördineerde bewegingen van het hele lichaam en in anticiperende bewegingen.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Lopen en reiken

Een beter begrip van hoe ons sensomotorisch systeem zich ontwikkelt, kan onder meer helpen om ontwikkelingsstoornissen eerder te diagnosticeren. In vervolgonderzoek wil Kanazawa kijken hoe sensomotorisch dwalen de latere ontwikkeling beïnvloedt, zoals lopen en reiken, samen met complexer gedrag en hogere cognitieve functies. “Mijn doel met dit onderzoek is om de onderliggende mechanismen van vroege motorische ontwikkeling te begrijpen en om kennis te vinden die de ontwikkeling van baby’s kan helpen bevorderen.

Open-ended movements structure sensorimotor information in early human development

Bron: pnas.org

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan