Kinderen met astma bewegen vaak minder dan hun leeftijdsgenootjes. Zodra er te actief gedaan moet worden, komt er een benauwdheid opspelen. Om hen toch te laten bewegen, heeft het Medisch Spectrum Twente een interactieve playground geopend. Ook is een app in ontwikkeling om astma-aanvallen ter voorkomen.

De playground, genaamd AirPlay, wordt door beamers aan het plafond geprojecteerd op de vloer. Er kunnen verschillende spelletjes worden gespeeld, maar op dit moment is een variant van tikkertje het meest ontwikkeld. In teams kunnen andere kinderen gevangen of getikt worden. Ook is er een dock waar kinderen even op adem kunnen komen of juist tactisch kunnen schuilen zodat ze niet getikt kunnen worden. Elk kind heeft een cirkel om zich heen: die wordt groter of kleiner naarmate er meer activiteit heeft plaatsgevonden. Het niveau in het spel is niet zichtbaar voor anderen, maar is per kind aangepast. De spelers kunnen inchecken bij de playground met een eigen (QR-)code.

Onopvallend meedoen

Het grote probleem bij astmapatiëntjes is dat ze vaak moeten afhaken omdat ze niet mee kunnen komen. Kinderen willen niet opvallen, die willen mee doen met de rest. “Met dit spel kan iedereen op zijn of haar niveau mee doen, zonder dat dat opvalt,” zegt Boony Thio, kinderarts bij het MST. Zonder zulke initiatieven zouden kinderen liever binnen gaan zitten gamen, waardoor er een sociaal isolement op kan treden. Het is de bedoeling om de playground naar meerdere locaties te krijgen, ook op bijvoorbeeld scholen.

Preventieve app

Bij het Medisch Spectrum Twente wilde men ook meer doen om preventief kinderen met astma te kunnen helpen. Daarom bedachten Thio en zijn collega’s, naast de playgrond, een app die specifiek op astmapatiëntjes is gericht. “Het idee van die app is dat we kinderen in hun thuissituatie door middel van een fitness tracker en korte vragen een beetje in de gaten kunnen houden. Die kinderen krijgen een stappenteller om die gekoppeld is aan de app. Wij kunnen zien of een patiënt (veel) minder gaat bewegen en indien nodig alvast eens informeren hoe het met hem of haar gaat. Als we echt zien dat een kindje afglijdt, dan roepen we hem of haar op naar het ziekenhuis te komen in plaats van te wachten tot ze met een astma-aanval opgenomen worden.”

Daarnaast krijgen kinderen via de app op een leuke manier informatie en feedback, en kunnen ze ook andere kinderen motiveren in de app. “De informatie die ze bij ons in het ziekenhuis krijgen gaat toch vaak het ene oor in en het andere oor uit. We denken dat we hen beter spelenderwijs, mondjesmaat nieuwe dingen kunnen leren.” De app is ontwikkeld en wordt momenteel getest.

Bronnen: Techgirl.nl  en smarthealth.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan