Gemeenten bieden meer activiteiten aan om kinderen een goede start te geven. Ze bieden vaker programma’s als Nu Niet Zwanger en VoorZorg aan. Gemeenten, verloskundigen, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en wijkteams werken rondom deze activiteiten bovendien steeds meer samen. Maar er zijn ook knelpunten. Dat blijkt uit de Monitor Kansrijke Start 2021 van het RIVM.

De monitor volgt de voortgang van het actieprogramma Kansrijke Start. Het Ministerie van VWS lanceerde dit programma in 2018. De bedoeling is vooral om ouders en kinderen in een kwetsbare situatie, zoals armoede, te bereiken.

Positieve ontwikkelingen

Uit de RIVM-rapportage blijkt dat gemeenten in 2021 meer gemeenten geld ontvingen om ouders te begeleiden. Het ging om mensen voor hun zwangerschap, tijdens hun zwangerschap en tot twee jaar erna. Ouders kunnen in meer gemeenten aankloppen om ondersteuning te krijgen bij de opvoeding van hun kind. Ook wordt op meer plekken aandacht besteed aan voorlichting over anticonceptie.

Iets meer dan de helft van de gemeenten geld om een samenwerking te realiseren. Het betreft samenwerkingen tussen de gemeenten, verloskundigen, de kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en wijkteams. Een jaar eerder ontving slechts 21 procent geld.

Programma’s Voorzorg en Nu Niet Zwanger

Met VoorZorg  krijgen ouders begeleiding bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kind. Bij Nu Niet Zwanger krijgen kwetsbare mensen meer voorlichting over anticonceptie. Beide programma’s vonden in meer gemeenten plaats in 2021. Zo werd Voorzorg afgelopen jaar in 43 procent van de gemeenten aangeboden tegenover 37 procent in 2020. Nu Niet Zwanger was actief in de helft van de gemeenten, tegenover één op de drie gemeenten in 2020.

Advertentie

Knelpunten

Betrokken partijen, zoals gemeenten en zorgorganisaties, zien wel een aantal knelpunten. Zo is onduidelijk hoe de lokale samenwerkingen en activiteiten in de toekomst betaald gaan worden. Ook is nog onduidelijk hoe de samenwerking in de toekomst behouden blijft. Ouders zijn nog te weinig betrokken bij de activiteiten. Daarnaast vinden betrokken partijen het belangrijk om de gevolgen op de gezondheid voor langere tijd te blijven meten. Het kost namelijk tijd om duidelijke resultaten van de acties te zien.

Graadmeters Kansrijke Start

Eind vorig jaar bracht het RIVM ook een lokale indicatorenset’ met 19 indicatoren (graadmeters) uit voor gebruik in gemeenten. Dit voorjaar voorziet het RIVM gemeenten van cijfers op deze indicatoren. Alle gegevens zijn te gebruiken voor een gesprek tussen beleidsmakers, bestuurders en zorgverleners over hoe het gaat met de lokale coalitie.

Bron: rivm.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan