Kinderen van ouders met ernstig overgewicht lopen risico op een vertraagde ontwikkeling. Er is een direct verband tussen trage ontwikkeling van de motoriek en obese moeders en vaders.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIH’s Eunice Kennedy Shriver instituut, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, waarover NU.nl bericht. De onderzoekers gebruikten de data van een eerdere studie uitgevoerd onder vijfduizend vrouwen en hun kinderen. Men volgde de kinderen vanaf ongeveer vier maanden tot hun derde levensjaar. Er was in totaal zes keer een check door een kinderarts. De moeders en vaders werden aan het begin van het onderzoek gewogen en gevraagd naar hun gezondheid. Daardoor konden de onderzoekers de gegevens van kinderen met ouders met een gewoon gewicht en kinderen met ouders met overgewicht vergelijken.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met obese moeders 70 procent meer kans hadden om een proef niet te halen die de motoriek test. Verder was de kans 75 procent groter dat zij de test op hun sociale vaardigheden niet haalden. Als beide ouders obers waren was die kans groter. Wat daarbij opviel was dat kinderen van obese moeders meer moeite hebben met het beheersen van fijne motorische vaardigheden en dat de problemen van kinderen van obese vaders meer lagen op het vlak van sociale competentie. Waren beide ouders  extreem zwaarlijvig dan beek het probleemoplossend vermogen minder.

De wetenschappers wijzen er in hun studie op dat meer onderzoek nodig is om de reden voor het verband te achterhalen.

Parental obesity linked to delays in child development

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan