De laatste jaren kampen steeds meer jonge kinderen met in- en doorslaapproblemen. Voor Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo reden om op woensdag 8 mei 2019 een congres te organiseren over slapen en slaapproblemen bij kinderen in de baby- peuter- en kleuterleeftijd. Het congres is bedoeld voor alle professionals die met jonge kinderen en hun ouders werken.

Slecht slapen is niet goed voor de ontwikkeling van het kind en is evenmin bevorderlijk voor de ouder-kindrelatie. Ouders lijken soms wel continue met een jetlag te leven. Net als hun kind slapen ze slecht en toch moeten ze de volgende dag gewoon weer verder. Hierdoor kunnen ze weinig hebben en nauwelijks meer sensitief op hun kind reageren. De strijd en de problemen in het gezin kunnen zeer hardnekkig en moeilijk te beïnvloeden zijn.

Rol zorgprofessional

Het congres biedt handvatten om gezinnen die worstelen met vragen op dit vlak adequaat bij te staan. Welke eerste hulp kunnen zorgprofessionals bijvoorbeeld bieden aan ouders van baby’s, peuters en kleuters die worstelen met in- en doorslapen? Hoe kunnen ze ouders, die zelf al zo moe zijn, op een goede manier begeleiden? Wat is daarvoor nodig? En wanneer is er sprake van een normale ontwikkeling en wanneer gaat het om aangeleerd gedrag of pathologie?

Programma

Tijdens het congres ‘Slaapproblemen bij jonge kinderen’, dat plaatsvindt in de Jaarbeurs te Utrecht,  komen allerlei aspecten aan bod van slaap- en slaapproblemen op de baby, peuter- en kleuterleeftijd. Het congres bestaat uit twee plenaire lezingen en zes verschillende deelsessies.

In het ochtendprogramma zijn er twee lezingen:

Normale ontwikkeling van slaap in de eerste levensjaren
Nele Vandenbussche, kinderarts en somnoloog bij het centrum voor slaapgeneeskunde Kempenhaeghe

Veilig slapen met je baby
Maartje Luijk, Associate Professor Child and Family Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam

De rest van de dag kunt u kiezen voor drie deelsessies over slaap en slaapproblemen op verschillende leeftijden

1A. Slaap aanpakken? Maar we zijn al zo moe!
Sigrid Pillen, kinderarts-kinderneuroloog en ESRS erkend somnoloog werkzaam binnen het Centrum voor Slaapgeneeskunde, Kempenhaeghe

1B. IMH en gedragstherapie bij slaapproblemen
Marilene de Zeeuw, klinisch psycholoog / psychotherapeut bij Jeugdggz Dimencegroep en in haar eigen praktijk

2A. Er zit geen knopje op
Maartje Zijlmans, postdoc onderzoeker bij Radboud Universiteit, bestuurslid Babywerk en mede-eigenaar Baby Proof

2B. Aanpakken slaapproblemen vereist maatwerk
Maartje Luijk, Associate Professor Child and Family Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam, en voorzitter van de NIP-werkgroep

3A. Wanneer is een slaapprobleem een slaapstoornis
Janne Visser, kinderpsychiater Karakter | Dimence

3B. Nachtangsten
Daniëlle Hendriks, orthopedagoog-generalist bij Youz GGZ Kind en Jeugd, Zoetermeer.

Alles over programma en deelname

Op de website van Euregionaal Congresburo staat alle informatie over de insteek van de lezingen en deelsessies. Hetzelfde geldt voor de inschrijvingsmogelijkheden.

Abonnees van Vakblad Vroeg, ontvangen een korting van € 50,00! Voor aanmelden, klik hier.

Naar de website van Euregionaal Congresburo >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan