Moeders die hun baby borstvoeding geven, lopen 11 procent minder kans op baarmoederhalskanker dan moeders die dit niet doen. Het gunstigst is het om een borstvoedingsperiode van zes tot negen maanden aan te houden.

Dat blijkt uit onderzoek van The American College of Obstetricians and Gynecologists waarover Nu.nl bericht. Het onderzoek bestaat uit een meta-analyse van 17 voorgaande studies, waarin 8.981 vrouwen met baarmoederkanker werden onderzocht. De controlegroep bestond uit 17.241 vrouwen.
Het onderzoek bewijst niet dat borstvoeding helpt te beschermen tegen baarmoederkanker, maar volgens de auteurs is het wel aannemelijk. Dit komt omdat de groei van de kankercellen in de baarmoeder gestimuleerd wordt door het hormoon oestrogeen, wat onderdrukt wordt tijdens borstvoeding.

In de meeste gevallen (90 tot 95 procent) ontstaat baarmoederkanker in het baarmoederslijmvlies, het endometrium. Baarmoederkanker wordt ook wel endometriumcarcinoom genoemd.

Breastfeeding and Endometrial Cancer Risk: An Analysis From the Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan