Impact onderzoek Generation R gebundeld

0
398

‘Gezond opgroeien. Van een kwetsbare naar een kansrijke start’. Dat is de titel van het boek waarin onderzoekers van het Erasmus MC de resultaten presenteren van vijftien jaar onderzoek onder duizenden Rotterdamse kinderen en hun ouders. In het onderzoek worden kinderen vanaf de zwangerschap tot de volwassenheid gevolgd.

Het eerste exemplaar is op 5 december 2019 door prof. dr. Vincent Jaddoe overhandigd aan minister Hugo de Jonge (VWS). De minister stelt vier miljoen euro beschikbaar voor het vervolgonderzoek van Generation R.

Meerjarig bevolkingsonderzoek

Onder de vlag van Erasmus MC ging het bevolkingsonderzoek Generation R naar de gezondheid van 10.000 kinderen ruim vijftien jaar geleden van start. Doel van het onderzoek is zicht krijgen op de vraag waarom het ene kind zich goed ontwikkelt en het andere kind niet. In 2001 begon het onderzoek toen de Rotterdamse moeders net zwanger waren. Sindsdien doen duizenden kinderen mee van meer dan honderdzestig nationaliteiten. Aan de hand van vele vragenlijsten en vierjaarlijks bezoek van de deelnemers aan het onderzoekscentrum, dat gevestigd is in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis, doen honderden wetenschappers onderzoek naar factoren die de gezondheid van kinderen op vele manieren beïnvloeden. Dit unieke project trekt al jaren onderzoekers uit de gehele wereld aan.

Meerwaarde

Vincent Jaddoe, hoofd van Generation R: “Het boek ‘Gezond opgroeien’ geeft een beeld van resultaten die belangrijke impact hebben op toekomstige generaties in Nederland. Wij hopen de deelnemers, beleidsmakers, zorgverleners en andere geïnteresseerden met dit boek een indruk geven van de resultaten, de impact en de mensen achter het onderzoek. Minister Hugo de Jonge schrijft in het voorwoord: “Deze kennis leert ons hoe we kwetsbare gezinnen beter kunnen ondersteunen en hoe we hun omgeving zo aan kunnen passen dat hun kinderen vaker een kansrijke start krijgen.”

Nieuwe referentiewaarden

Jaddoe: “Dankzij Generation R weten we nu dat de eerste fase van het leven cruciaal is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen in de rest van hun leven. Bijvoorbeeld, dat een gezond gewicht voor vrouwen die zwanger willen worden meer invloed heeft op hun ongeboren kind, dan de toename van het gewicht van moeders tijdens de zwangerschap. Het onderzoek heeft ook geleid tot nieuwe referentiewaarden voor gewichtstoename en groeicurves naar etniciteit.” Ook zijn de onderzoekers veel te weten gekomen over sociale verschillen in gezondheid en het effect daarvan op bijvoorbeeld bijziendheid en de gezondheid van het gebit bij kinderen.

Vier miljoen

Tijdens de boekpresentatie maakte De Jonge bekend dat hij vier miljoen euro beschikbaar stelt voor het onderzoek dat de komende jaren in het kader van Generation R plaatsvindt. Het extra geld wordt nu gebruikt om opnieuw kennis te vergaren nu de deelnemers 18 jaar worden. Jaddoo: “Dit geeft ons de kans om de deelnemers te blijven volgen totdat ze achttien jaar worden. En de resultaten te vertalen naar de nieuwe zwangere vrouwen die meedoen aan Generation R Next.” Hij verwacht veel van het vervolgprogramma. “Dit programma begint al vóór de conceptie en richt zich ook op het ontwikkelen van hulp gericht op de allereerste fase van het leven.”

Het boek is op te vragen bij Generation R via: generationr@erasmusmc.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here