Speakaboo is een gratis hulpmiddel voor het screenen van de spraakontwikkeling bij meertalige kinderen. Hierdoor kan een taalontwikkelingsstoornis (TOS) eerder worden gesignaleerd. Sinds kort is ervoor het hulpmiddel een Nederlandstalige website. Ook is het aanbod met vier talen uitgebreid.

Steeds meer kinderen in Nederland zijn meertalig. Ze groeien bijvoorbeeld op met Nederlands en Turks of Fries. Heeft een meertalig kind moeite met taal? Dan kan dit komen door een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Het risico dat TOS niet op tijd wordt ontdekt, is groter bij kinderen die meertalig opgroeien.

Per woord terugluisteren

Speakaboo is juist ontwikkeld om TOS eerder te ontdekken bij meertalige kinderen. Het hulpmiddel bestaat uit een app en een website met scoreformulieren, taalinformatie en uitspraakvideo’s in maar liefst 19 verschillende talen.

Met spelletjes in de app kan de logopedist woorden in de moedertaal uitlokken bij het kind. De app neemt automatisch op wat het kind zegt. Zo kan de logopedist na de test per woord terugluisteren wat er is gezegd, het vergelijken met de uitspraak van een (moedertaal) spreker en het resultaat scoren. De logopedist kan de app ook gebruiken om ouders de spraak van het kind in de moedertaal te laten horen. Dit maakt het eenvoudiger om een diagnose uit te leggen aan ouders. Voor meer informatie, lees de handleiding of bekijk de instructievideo.

Uitbreiding met vier nieuwe talen

Onlangs zijn de talen Russisch, Armeens, Frans en Syrisch toegevoegd.

De Russische versie van Speakaboo is ontwikkeld in samenwerking met de National Research University Higher School of Economics in Moskou. De woordenlijst is getest met Russische kinderen in Moskou en in Nederland.
Voor het Armeens en Frans werkte Kentalis samen met het Institut de Formation des Cadres de Santé in Frankrijk. De woordenlijsten zijn getest door Armeense en Franse kinderen in Frankrijk.
Het Syrisch dialect is beschreven door een zelfstandig linguïst/moedertaalspreker Arabisch. De woordenlijst is geëvalueerd met volwassen sprekers van het Syrisch.

De volgende talen zijn al langer beschikbaar: Arabisch (Egypte), Arabisch (Marokko), Arabisch (Syrië), Armeens (Oost), Armeens (West), Bosnisch, Duits, Engels, Frans, Hindi, Italiaans, Nederlands, Papiamento, Pools, Russisch, Somalisch, Tarifit, Tigrinya en Turks.

Meer weten?

Kijk op de nieuwe website voor meer informatie (introductievideo, scoreformulieren, uitspraakvideo’s). Download de app voor iOS en Android. De app werkt alleen op tablet, niet op smartphones. De huidige Engelstalige website blijft eveneens

Heb je vragen over TOS & meertaligheid? Neem contact op met onderzoeker Mirjam Blumenthal, onze specialist op dit gebied.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan