Groepszorg tijdens de eerste 1000 dagen in zeven landen effectief

0
517

Minder vroeggeboorten, een gemiddeld hoger geboortegewicht en positieve effecten op de borstvoeding. Dit zijn slechts enkele resultaten van groepszorg volgens de Centering-principes. Niet alleen in Nederland en België, maar ook in vijf andere landen. De groepsgerichte zorg vindt plaats tijdens de eerste 1000 kritieke dagen.

TNO implementeert en onderzoekt groepszorg volgens de Centering-principes voor zwangeren en jonge ouders in zeven landen: Ghana, Zuid-Afrika, Suriname, Kosovo, België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dit gebeurt binnen het project GroupCare1000. Het doel is verbetering van gezondheid en welzijn van jonge moeders en baby’s uit kwetsbare bevolkingsgroepen

Bekijk animatie ‘Group care for the first 1000 days’ >>  

Bij groepszorg volgens de Centering-principes krijgen (toekomstige) moeders, naast individuele medische controles, begeleiding in groepen van acht tot twaalf vrouwen. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek, delen hun ervaringen en leren zo van elkaar. Dit leidt tot:

  • Minder vroeggeboorten
  • Minder baby’s met een laag geboortegewicht
  • Hogere scores op het gebied van geestelijke gezondheid
  • Meer en langer borstvoeding
  • Meer tevredenheid met de zorg

Deze positieve uitkomsten waren vooral sterk bij vrouwen uit achtergestelde bevolkingsgroepen.

Standaardmodel van zorg

Om de vermijdbare moeder- en babysterfte in de zeven landen terug te dringen, is verbetering noodzakelijk van de kwaliteit van zwangerschapszorg en gezondheidszorg voor moeder en kind. Ook moeten vrouwen uit kwetsbare bevolkingsgroepen in deze landen meer toegang hebben tot kraam- en kindergezondheidszorg. Groepszorg volgens de Centering-principes is een betere en laagdrempelige vorm van gezondheidszorg voor zwangeren en jonge ouders. TNO gaat nu samen met haar partners in de zeven landen, per land een strategie ontwikkelen om van groepszorg een standaardmodel van zorg te maken.

Goedgekeurd EU-project

Ondanks de successen is groepszorg volgens Centering-principes nog geen standaard in het gezondheidszorgsysteem. De WHO benadrukte groepszorg als een veelbelovend model om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Daarnaast is verder onderzoek essentieel om het model op een haalbare en duurzame manier te implementeren. Daarom keurde de EU dit project van TNO goed om groepszorg te implementeren in kwetsbare bevolkingsgroepen in Ghana, Zuid-Afrika, Suriname, Kosovo, België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

De belangrijkste resultaten voor het vierjarige project zijn:

  • Voor elk van de zeven landen een afzonderlijke blauwdruk voor duurzame implementatie van groepszorg volgens de Centering-methodiek;
  • Een Implementatiestrategie Toolbox;
  • Een open-access-database met geanonimiseerde gegevens ter beschikking van de onderzoeksgemeenschap.

TNO is de coördinator van dit project. Stichting Centering Nederland ontwikkelt de trainingen en materialen in samenwerking met Group Care Global. De resultaten van GroupCare1000 worden verwacht in 2024.

Lees meer op GroupCare1000.com of volg GroupCare1000 via

LinkedIn Facebook Instagram Twitter YouTube

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here