Groei centraal in herfsteditie VROEG

0
984

De nieuwe editie van ons kwartaalmagazine VROEG is uit – veertig pagina’s dik! Uit de verschillende artikelen blijkt keer op keer het belang om alert te zijn op een afwijkende ontwikkeling.

Hoe eerder je erbij bent, hoe meer er is bij te sturen. En wie kan dit – naast de ouders – beter in de gaten houden dan de professional die met jonge kinderen werkt? Niet om alles wat anders gaat te problematiseren, wel om waar mogelijk en gewenst op vroege leeftijd ieder kind een kansrijke start te geven.

Grenzen verleggen

Dit laatste blijkt eens te meer uit het interview in de nieuwe VROEG met prof. dr. Ria Nijhuis, één van de grondleggers van de kinderfysiotherapie. Hierin roept zij zorgprofessionals op hun grenzen te verleggen. “Het belang van het trainen van vaardigheden bij jonge kinderen met een achterstand moet veel meer aandacht krijgen”, benadrukt zij met klem. “Een kind continue stimuleren is cruciaal voor het verbeteren van de ontwikkeling. De omgeving moet ze continue uitdagen om nieuwe oplossingen te zoeken, rekening houdend met de noodzakelijke rustmomenten. Hoe ouder het kind is, hoe gemakkelijker het zelf kan aangeven wat hij aan kan.” Van belang is ook naar het totale functioneren te kijken. “Motorische aspecten zijn namelijk nauw verweven met de cognitieve en emotionele ontwikkeling.” In het verlengde hiervan dient tijdige herkenning van syndromen op het netvlies van de zorgprofessional te staan. In haar ogen gebeurt dit nu nog te weinig, waardoor jonge kinderen niet altijd een adequate behandeling krijgen.

Thema Groei

Diverse andere artikelen in dit nummer belichten eveneens de meerwaarde van vroeg erbij zijn gevolgd door een adequate behandeling. Dit geldt zeker ook voor de themabijdragen over groei. De auteurs focussen in hun bijdragen op zowel te lichte en te zware kinderen als op te kleine en te lange. Het betreft de volgende vijf artikelen:

 1. Diagnostiek bij onvoldoende groei
  Annette P.M. van den Elzen
 2. Groeistoornissen in soorten en maten
  Saskia Bakker en Louise van den Broek
 3. Ingrijpen bij te trage of snelle groei
  Eline Vlasblom, Renate van Zoonen, Paula van Dommelen en Maaike Beltman
 4. Afwijkende schedelgroei alarmsignaal
  Jolanda Schieving
 5. Geboortegewicht ijlt lang na
  Eline M. van der Beek

Vroegsignalering en vroeghulp

Naast de thema-artikelen besteedt de nieuwe VROEG aandacht aan tal van andere aspecten van vroegsignalering en vroeghulp, waaronder:

 • Interactie en taalontwikkeling
 • Afwijkende schedelgroei
 • Groepsgewijze baby- én ouderschapszorg
 • Het Taalhuis

Bekijk de volledige inhoud samen met de introductie van hoofdredacteur Louise van den Broek: VROEG nr. 3-2019 INHOUD 

Bestellen
Een los exemplaar van de nieuwe editie van Vakblad Vroeg (€ 10,00, incl. porto) is te bestellen via deze website, klik hier. De prijs voor een abonnement is € 25,00 (Ned.) of € 30,00 (België), zie het aanmeldformulier.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here