Moedermelk werkt als vaccin zonder neveneffecten tegen een aantal ernstige ziektes. Hierdoor is het geven van borstvoeding als volksgezondheidsmaatregel even belangrijk voor de gezondheid en welvaart van een land als vaccinaties. Moedermelk voor premature baby’s kan bovendien  enorm besparen op de gezondheidskosten.

Dat blijkt uit onderzoek van professor Tricia Johnson, van het Department of Health Systems Management aan Rush University waarover medicalfacts.nl bericht. De resultaten uit haar onderzoek pleiten voor borstvoeding als volksgezondheidsmaatregel.

Premature baby’s

In 2016 ontwikkelde het York Health Economics Consortium ‘s werelds eerste economische model voor premature baby’s en moedermelk. Door borstvoeding te geven aan één jaarlijkse populatie van premature baby’s in het Verenigd Koninkrijk, zouden de rechtstreekse kosten voor de gezondheidszorg in het eerste jaar met 30,1 miljoen pond dalen, alleen al door preventie van ziektes zoals sepsis en leukemie..

Dubbele Nobelprijs

Keith Hansen, vicevoorzitter voor Human Development bij de Wereldbank, plaatst borstvoeding ook bovenaan de wereldwijde economische agenda. Volgens hem zou borstvoeding wereldwijd jaarlijks ruim 800.000 kinderen en 20.000 moeders het leven kunnen redden. Hij stelt: “Als borstvoeding nog niet zou bestaan, zou de persoon die het vandaag uitvond een dubbele Nobelprijs in de geneeskunde en economie verdienen.” Doordat borstvoeding een scala aan ziektes voorkomt, zouden volgens hem de gezondheidszorgkosten wereldwijd jaarlijks met honderden miljoenen dollars kunnen dalen.

Nieuwe kosten-batenanalyse

Tijdens het Internationale Borstvoeding en Lactatie Symposium op 22 en 23 maart aanstaande in Parijs presenteert Johnson voor het eerst een nieuwe kosten-batenanalyse die aantoont dat borstvoeding geven een lage economische investering vergt, waarvan het rendement voor de samenleving op korte en lange termijn zeer hoog is. Al dertien jaar wordt het symposium door Medela jaarlijks georganiseerd om wetenschappelijk onderzoek en nieuwe resultaten te delen met professionals op het gebied van borstvoeding en lactatie.

Bron: medicalfacts.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan