Recensie Gelijk goed beginnen’ door Bob de Raadt  

‘Succesvol bouwen aan de basis voor gezonde generaties’ luidt de ondertitel van dit boek van de hand van prof. dr. Tessa Roseboom. Haar nieuwe boek is een inspirerend pleidooi om succesvol te bouwen aan de basis voor gezonde generaties. Volgens de auteur is een goed begin de slimste investering die we kunnen doen. ‘Gelijk goed beginnen’ schetst hiervoor de kaders.  Het is een basisboek om het belang van een goed begin en een kansrijke start te onderstrepen.

Tessa Roseboom, onder meer hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid en een belangrijke aanjager van het programma Kansrijke Start, doet al lange tijd onderzoek naar de invloed van de omgevingsfactoren op de groei en de gezondheid. Gelijk goed beginnen heeft als uitgangspunt dat omgevingsinvloeden bepalend zijn voor bijvoorbeeld het functioneren van je hersenen en andere organen. Ze beïnvloeden niet alleen het gedrag, afweer, stressgevoeligheid en gezondheid, maar ook de kans op verslaving en op de arbeidsmarkt. Roseboom pleit voor proactief beleid, dus voor voorzorg in plaats van nazorg, en voor naastenzorg als pijler in de maatschappij.

Kernwoorden

Kernwoorden in haar visie zijn: 1) gezonde voeding, 2) gezondheid (gezonde ouders, goede zorg, een gezonde omgeving), 3) veiligheid (veilige hechting, veilige omgeving), 4) liefde en 5) stimulatie (via verbindingen, praten en zingen). Deze vijf aspecten worden stuk voor stuk uitgebreid en praktisch uitgewerkt en dat geeft dit boek diepgang om te komen tot een goed begin en een kansrijke start voor het nieuwe leven.

Het boek bevat veel verduidelijkende tabellen en figuren. Dat zijn nuttige, aanvullende overzichten. Daarnaast wordt het pleidooi van Roseboom ondersteund door diverse professionals met een missie. Bewogen mensen die gestart zijn met samenwerkingsverbanden om te komen tot een gezonde generatie (Samenwerkende Gezondheidsfondsen), of voor het beschikbaar stellen van babyspullen (Stichting Babyspullen), het mobiliseren van het sociale netwerk binnen de medische zorg (Connect2Grow), of op het vlak van de werksituatie (Pro Parents). Mooie voorbeelden hoe er aan een Kansrijke Start gewerkt wordt.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

 Waarom, wat en hoe van een kansrijke start

  • Waarom zijn de eerste 1000 dagen zo belangrijk?
  • Wat zijn noodzakelijke bouwstenen voor een goede start: voeding, gezondheid, veiligheid, liefde en stimulatie.
  • Hoe creëren we een klimaat waarin kinderen kansrijk kunnen opgroeien? ‘It takes a village to reaise a child! Van babystapjes naar grote ontwikkelingen.

Eerste 1000 dagen

Dit boek vind ik een ‘must-read’ voor alle professionals in de verloskundige geboortezorg. Het beschrijft namelijk de noodzakelijke componenten van veilige en basale startfactoren voor de eerste 1000 dagen van het kind. Al deze factoren zijn, op meerdere levensterreinen, stuk voor stuk belangrijk voor een goede groei. Ook de missies en de praktijkverhalen onderstrepen dit. Daarbij is dus ook van belang waar je wieg heeft gestaan of staat. Wel heb ik wat moeite met de uitspraak ‘feitelijk is ons bestaan begonnen in de baarmoeder van onze grootmoeder’ als biologische factor (pag. 31). Ik zie daarentegen wel een contextuele intergenerationele invloed als aspect tijdens de 1000 dagen-periode. Ondanks deze kanttekening is het boek prettig om te lezen, biedt het veel informatie en geeft het veel denkstof voor een verantwoorde geboortezorg.

Gelijk goed beginnen >>

Bob de Raadt, medisch maatschappelijk werker, contextueel hulpverlener, vadercoach, lid van Connect2Grow, gastdocent Erasmus MC Academie, pastorale counseling. Website: www.bobderaadt.nl Email: bobderaadt@live.nl

 

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan