Het belang van de omgeving tijdens de eerste 1000 kritieke dagen staat meer en meer op het netvlies van menig zorgprofessional. “Volstrekt terecht”, zegt prof. dr. Tessa Roseboom. “Daarom is het van groot belang dat we oog hebben voor de negatieve factoren in deze periode. De start van het leven heeft namelijk levenslang invloed.” 

Bestel hier de opname van het webinar >>

Professor dr. Tessa Roseboom is bioloog en epidemioloog.

Tessa wijst erop dat, net als alle levende wezens, mensen gevoelig zijn voor de omgeving waarin ze opgroeien. “Zelfs al voor de geboorte. In de baarmoeder worden alle organen aangelegd. De bouwstenen van die periode in de moederbuik bepalen de structuur en de levenslange functie van die organen. In het vroege leven worden bovendien allerlei mijlpalen behaald. Het afweersysteem wordt aangelegd, voedselvoorkeuren ingesteld en ‘thermostaten’ zoals het stresssysteem ingeregeld. Dit is het fundament waarop je de rest van je leven bouwt. Een goede start is de beste basis voor een goede ontwikkeling en goede gezondheid later in het leven. Een aantal kernelementen vormt de basis voor dit fundament. Daar kan iedereen een bijdrage aan leveren, ouders, professionals maar ook de maatschappij als geheel. Een goed begin is meer dan het halve werk.”

Gelukkig krijgen de meeste kinderen in Nederland een goede start in het leven. Maar toch zijn de kansen van kinderen, ook in Nederland, afhankelijk van de plek waar je wieg staat. Zo is er een groot verschil in de kans om je geboorte te overleven, om te vroeg of te licht geboren te worden of om op basis van eenzelfde CITO score een lager schooladvies te krijgen. Hoe je start in het leven heeft dus levenslang invloed.

COVID-19 de generatie

In dit verband verdient de huidige periode met allerlei beperkingen extra aandacht. “De pandemie beïnvloedt veel meer dan alleen het virus dat rondwaart. Ook de maatregelen die worden getroffen om de verspreiding van het virus te voorkomen hebben een effect op de kinderen die nu geboren worden. Niet alleen maar negatieve effecten overigens. Er zijn bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren en er wordt meer borstvoeding gegeven. Toch kan de stress van de pandemie de groei en ontwikkeling van de jongste generatie negatief beïnvloeden.”

Webinar

Tijdens een webinar van Vakblad Vroeg en IMH Nederland gaf Tessa leerpunten voor een goede start. Het webinar is terug te kijken. Vooraf zei zij hierover het volgende: “Er is veel wat je kan doen om bij te dragen aan een goede start voor kinderen, ook in stressvolle tijden zoals de huidige pandemie. Ik wil de deelnemers inspireren om hieraan te werken. Zo wil ik hen wijzen op het belang van een goede start. Het is immers van grote betekenis dat wij als professionals bijdragen aan een gezondere toekomst van ongeboren en zeer jonge kinderen. Ik zal voorbeelden geven van wat je concreet kan doen om hieraan bij te dragen. Ook zal ik vertellen over hoe je als professional effecten van stress tegen kan gaan voor de generatie kinderen die nu geboren wordt en opgroeit.”

Gevraagd naar haar hartenwens is Tessa duidelijk. “Ik zou wensen dat het voor je kansen in het leven niet uitmaakt waar je wieg staat. Dus dat elk kind – waar ook ter wereld – de kans krijgt zich te ontwikkelen, zijn of haar talenten te ontplooien en gezond en gelukkig kan leven. Op die manier kunnen zij optimaal bijdragen aan de maatschappij van de toekomst.”

Ja, ik wil dit webinar terugkijken >>

Kosten: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Bestel hier de opname van het webinar >>

Professor dr. Tessa Roseboom is bioloog en epidemioloog. Ze promoveerde op onderzoek naar de gevolgen van prenatale blootstelling aan de Hongerwinter. Dit onderzoek liet zien hoe groot de invloed is van de vroege omgeving waarin mensen opgroeien en zich ontwikkelen, zelfs al voor de geboorte.

Haar onderzoek breidde zich uit naar onderzoek naar de gevolgen van andere omgevingsinvloeden tijdens de vroege ontwikkeling van de mens, zoals IVF, zwangerschapscomplicaties en behandelingen, maar ook stress. Naast onderzoek, geeft ze ook onderwijs en is ze actief pleitbezorger van een goede start. In 2010 schreef ze ‘Baby’s van de Hongerwinter’ en in 2018 ‘De eerste 1000 dagen’. Begin 2022 verschijnt haar derde boek: ‘Gelijk Goed Beginnen’. Ze is ambassadeur van het landelijk programma Kansrijke Start. Het ultieme doel van haar werk is bij te dragen aan een goede start voor elk kind om daarmee te zorgen voor een gezondere en eerlijker toekomst.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan