Recensie ‘Het rouwt in joueen eerlijk hulpboek bij het verlies van een kind’ door Bob de Raadt

In het land van rouw is het als leren fietsen door een nieuw landschap. Een onbekende vaardigheid, zeker als het een jong kind betreft. In het begin heb je zijwieltjes nodig en vertrouwde handen die je bijsturen en zo nodig opvangen. Plus een bemoedigende stem die stimuleert om door te gaan en de route te verkennen. ‘Het rouwt in jou’ van Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, biedt dan houvast. Je bent het weliswaar zelf die nog steeds moet trappen, maar dit boek vormt daarbij een dankbaar kompas. Het is een hulpboek en handboek ineen.

Het Berrefonds bestaat inmiddels zo’n 15 jaar en wil fysieke, mentale en maatschappelijke ruimte creëren voor de rouw na het ingrijpende overlijden van een kind. Een plek voor ontmoeting met lotgenoten, het uitwisselen van ervaringen en het delen van verhalen. Om zodoende ouders te empoweren en om hen meer te laten geloven in hun eigen veerkracht en weerbaarheid. In een warme, veilige en zorgzame context.

Elk verhaal telt. Elke ervaring is uniek. Zo heb ik dat ook ervaren in de tijd dat ik als medisch maatschappelijk werker hulp verleende aan ouders die een kind hadden met een oncologische diagnose of bij een plotselinge opname op de Intensive Care Unit van een kind. Wat een hectiek. Zeker als het kind het niet redde en overleed. Ook op de afdelingen Verloskunde en Neonatologie moesten ouders regelmatig afscheid nemen van hun kindje. Intens en hartverscheurend. Ouders lieten hun ontreddering, onmacht en verdriet zien en ook hun liefde en betrokkenheid.

Diezelfde liefde en betrokkenheid spreekt overduidelijk op elke bladzijde in dit boek. Liefdevolle herinneringen aan hun overleden kind. Intens verdriet. Rauwe rouw en levend verlies. En na verloop van tijd komt de veerkracht om door te gaan. Daar getuigt ‘Het rouwt in jou’ ook van.

Veelzijdige insteek

Naast de persoonlijke verhalen en ervaringen van veel ouders staat het boek ook stil bij diverse rouwtheorieën (Kübler-Ross, Worden, Stroebe & Schut, Maes) en zaken als  wat rouw met een ouder doet, het ‘wat als’-spook en baaldagen. Hoop en vertrouwen komen eveneens aan bod. Ook staat het boek- terecht – stil bij de impact van het overlijden van een kleinkind op oma’s en opa’s. Op hun beurt krijgen collega’s en werkgevers tips aangereikt hoe zij met de rouwenden om kunnen gaan. Bijzonder is verder dat het boek ook ‘speelse’ informatie bevat: een ganzenbord vol liefde, de wees-lief-voor-jezelf-checklist, een bingo van foute uitspraken.

Voor ouders én professionals

Het boek bevat een schat aan ervaringen. Een echt lotgenotenboek. Om die reden is ‘Het rouwt in jou’ bruikbaar als leerboek voor professionals en als verwijsgids tijdens het behandeltraject. Als hulpverlener word je stilgezet bij het immense verdriet van een ouder/betrokkene en bij de impact van het overlijden van een kind. Luisteren naar het verhaal van een ouder betekent al een enorme handreiking.

Het rouwt in jou
Christine Vandenhole
Uitgeverij  Lannoo i.s.m. het Berrefonds

Bob de Raadt, freelance contextueel maatschappelijk werker, gastdocent Erasmus MC Academie, boekenrecensent, vadercoach, extern adviseur Veer-Krachtige Ouders, lid KlankBordGroep Zuyd Hogeschool Sittard, pastoraal counselor, hoofdredacteur ‘Vaderschapskennis’ en auteur bij www.bobderaadt.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan