Stichting Earlybirds verzorgt al 5 jaar lang kosteloos fotoreportages voor ouders met een baby die geboren is tussen de 24 en 37 weken zwangerschap en voor een langere periode op de couveuseafdeling of in het ziekenhuis verblijven. Ouders zien deze fotoreportage meestal als een lichtpuntje in een periode vol angst, stress en verdriet. Met deze foto’s heeft het gezin een waardevolle herinnering.

Ouders worden meestal totaal overvallen met de vroeggeboorte van hun kindje en leven in een rollercoaster. Door de warme contacten met ziekenhuizen en personeel van de couveuseafdelingen zijn de inmiddels 250 aangesloten fotografen in de gelegenheid om bijna alle couveuseafdelingen in Nederland te bezoeken. Allemaal op vrijwillige basis en met heel veel liefde.

Couveuseafdeling

Het leven op een couveuseafdeling is erg besloten. Er wordt ook maar weinig bezoek toegelaten, omdat kleine infecties erg gevaarlijk kunnen zijn voor deze kwetsbare baby’s. Oudere broers en zussen mogen vaak niet bij de baby kijken en vrienden en familie begrijpen niet altijd hoe zorgelijk of zelfs levensbedreigend het leven op deze afdeling kan zijn. En dat terwijl 1 op de 10 baby’s te vroeg wordt geboren.

Prentenboek

Ter ere van het 5-jarig jubileum is er door Stichting Earlybirds een prentenboek ontworpen om ouders te kunnen steunen in dit verwerkingsproces en om hun situatie uit te leggen aan hun omgeving. Denk aan oudere broers of zussen die zich afvragen waar de baby in mama’s buik nu is en waarom papa en mama zo vaak in het ziekenhuis zijn. Of een enthousiaste tante die niet begrijpt waarom ze niet op visite kan komen in het ziekenhuis (“want de baby is toch geboren?”).

Het verhaal is geschreven door Patricia van Aalst – Jungschläger en de prenten zijn gemaakt door Chantal ten Brink. Met het boek wordt het verhaal verteld van een te vroeg geboren vogeltje en het leven van papa en mama in die spannende tijd. Droomvallei Uitgeverij zorgt ervoor dat het boek kosteloos wordt uitgegeven. De overige kosten die voor het drukken worden gemaakt, zal Stichting Earlybirds via donatie zoveel mogelijk proberen te financieren.

Het prentenboek is vanaf 12 april te koop via de webshop van de Stichting Earlybirds. De opbrengst zal geheel ten goede zijn van de stichting, zodat wij zoveel mogelijk gezinnen die waardevolle herinnering kunnen blijven geven.

Jubileum-activiteiten

Naast de publicatie van het prentenboek, worden er gedurende het gehele jubileumjaar diverse activiteiten en acties georganiseerd. Zo is er begin dit jaar de Earlybird knuffel aan de webshop toegevoegd (in samenwerking met het bekende merk Happy Horse). Verder is er een kleurwedstrijd voor kinderen, diverse haakbijeenkomsten en worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet tijdens een vrijwilligersdag op 10 juni a.s.

Achtergrond

Stichting Earlybirds is op 12 juni 2013 opgericht door Marije Hofman, Jessica Vink en Marjolein Roossien. Inmiddels telt de stichting ruim 300 vrijwilligers, waarvan zo’n 250 fotografen. Ook zijn er zo’n 2000 haaksters actief, om bijpassende knuffeltjes te haken, die worden uitgegeven in ziekenhuizen of door de fotografen zelf.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan