Allergische aandoeningen en immuundeficiënties vereisen door coronacrisis meer aandacht

0
385
astma, hooikoorts en eczeem

Tijdens de coronapandemie is extra aandacht nodig voor kinderen met allergische aandoeningen en astma. Met het oog hierop gelden voor gezondheidsprofessionals die deze kinderen behandelen zes aanbevelingen. Deze zijn opgesteld door de sectie Kindergeneeskunde van de European Academy of Allergy & Clinical Immunology (EAACI) .

De aanbevelingen gaan uit van zes feiten en zijn gebaseerd op het op dit moment beschikbare wetenschappelijk bewijs.

Aanbeveling 1: Behandel allergieën optimaal en voorkom infecties

Feit: Kinderen hebben een lager risico op een COVID-19 infectie en hebben minder ernstige verschijnselen.
De EAACI adviseert om in de behandeling van allergieën te zoeken naar een optimale manier om symptomen van allergie te bestrijden. Ook is het aan te raden (ouders van) kinderen met allergie te instrueren zich aan de huidige aanbevelingen te houden voor hygiëne en sociale afstand om het risico op een COVID-19 besmetting te verminderen.

Aanbeveling 2: Zorg dat astma goed gecontroleerd is

Feit: Voorkom of verhelp risicofactoren voor COVID-19 infectie zoveel mogelijk.
Omdat ongecontroleerde astma een risicofactor voor een COVID-19 infectie is, beveelt de EAACI aan om de astmabehandeling optimaal in te stellen. In sommige landen wordt astmapatiënten aangeraden tot 12 weken in thuisisolatie te gaan maar dit advies is niet overal haalbaar en het is beter elk geval apart te bekijken.

Aanbeveling 3: Wees alert, maar niet over-alert

Feit: De eerste symptomen van hooikoorts kunnen misleidend zijn, want deze lijken sterk op die van een virusinfectie.
De EAACI adviseert zich dit te realiseren, maar niet overbezorgd te zijn. Aan de andere kant moet een COVID-19 infectie ook niet gemist worden.

Aanbeveling 4: Behandel patiënten met allergieën volgens de normale richtlijnen met de gebruikelijke medicatie behalve vernevelaars

Feit: De beste behandeling van allergie is de behandeling volgens de normale richtlijnen.
De EAACI raadt aan allergische verschijnselen te behandelen volgens de normale richtlijnen met de normale medicatie. Een uitzondering is er voor vernevelaars. ”The global initiative for astma” adviseert deze nu niet te gebruiken bij astma-aanvallen. Vernevelaars kunnen namelijk het risico op verspreiding van het COVID-19 virus verhogen, ook voor behandelaars en verzorgers. Bij astma-aanvallen zijn de pMDI- inhalators de aangewezen behandeling.

Aanbeveling 5: Wees flexibel en stel bij

Feit: Kennis evolueert en richtlijnen kunnen veranderen.
De EAACI raadt aan om flexibel te zijn en open te staan voor de continue voortschrijding van de wetenschap. Blijf de stand van zaken actief volgen, de huidige aanbevelingen kunnen aangepast worden.

Aanbeveling 6: Laat patiënten met immuundeficiënties strikt alle aanbevelingen opvolgen

Feit: Patiënten met immuundeficiënties hebben een verhoogd risico op infecties van de luchtwegen.
De EAACI adviseert om patiënten met immuundeficiënties aan te raden de nationale richtlijnen ter preventie van het COVID-19 strikt op te volgen. Om opleving van de ziekte ten gevolge van de immuundeficiënties te voorkomen is het aan te raden om de medicatie te handhaven voor zowel de ziekte als voor de complicaties van hun ziekte.

Bronnen: nutriciavoorprofessionals.nl

Brough H et al (2020) Managing childhood allergies and immunodeficiencies during respiratory virus epidemics – the 2020 COVID-19 pandemic. Pediatr Allergy Immunol. doi:10.1111/pai.13262 [Epub ahead of print]

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here