Voorkomen obesitas begint bij meer bewegen in babytijd

0
1525
kruipende baby

Het is van belang dat baby’s rollen, kruipen of in het rond schoppen. Kleintjes die dit te weinig doen, hebben meer vet rondom hun middel. Lichaamsbeweging in het vroege leven kan obesitas helpen voorkomen, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Johns Hopkins University, Duke University en Medical University of South Carolina gingen op onderzoek uit en schreven hun bevindingen neer in het tijdschrift Obesity.

Voor de studie werden meer dan 500 jongens en meisjes onderzocht. De baby’s hadden een gevarieerde sociaal-economische achtergrond en kregen een bezoek van het wetenschapsteam toen ze 3, 6, 9 en 12 maanden oud waren. Op die momenten werden de kinderen gewogen en werd hun lichaamsvet opgemeten. Na dit bezoek moesten de baby’s 4 dagen lang een monitor dragen om hun bewegingsactiviteiten te meten.

Er waren opvallende verschillen tussen de kinderen: sommigen bewogen veel meer dan anderen. En de kleintjes die het minst bewogen, hadden ook het meeste vet rond hun middel. Die link bleef bestaan, ook als er gecontroleerd werd of ze borstvoeding kregen of niet. Baby’s mogen natuurlijk best mollig zijn. Toch is Sara Benjamin-Neelon, hoofdauteur en professor aan de Johns Hopkins Universiteit, bezorgd om het verband dat ze gevonden hebben. “Baby’s die voor hun eerste verjaardag te snel gewicht bijkomen, hebben ook de neiging om later wat zwaarder te zijn.”

De monitors toonden niet wat de inactieve baby’s aan het doen waren in plaats van kruipen of wiebelen, al hebben de onderzoekers een donkerbruin vermoeden. Waarschijnlijk zaten ze voor een groot deel van de tijd in een stoeltje, buggy of autostoel. Het kan ook zijn dat ze naar een scherm aan het staren waren. Uit de data blijkt immers dat de helft van alle kinderen meer dan 2 uur per dag kijkt naar een smartphone, tablet of televisie.

Omdat de kinderen maar werden gevolgd tot hun eerste verjaardag, kunnen de onderzoekers niet vaststellen of er een blijvend effect is op het gewicht. Om meer te weten te komen, zetten ze hun studie nu voort met dezelfde kinderen.

Physical Activity and Adiposity in a Racially Diverse Cohort of US Infants

Bron: hln.be

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here