Moeizaam of niet kunnen of willen eten heeft grote invloed op het hele gezin. Het kan ouders een machteloos gevoel geven en zelfs tot wanhoop drijven. Met als gevolg dat ze te rade gaan bij hulpverleners. Wat is dan voor welke situatie een verstandige aanpak? Die vraag vormt de rode draad van het webinar ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ dat op 9 september van start gaat. Vanaf deze datum hebben deelnemers gedurende een maand toegang tot alle lezingen. De organisatie is in handen van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo. 

Programma

De psychologie achter eetproblemen bij jonge kinderen – Drs. Eric Dumont
Eric Dumont, gedragswetenschapper bij SeysCentra, zal ingaan op de psychologie en recente wetenschappelijke inzichten rond eten en eetproblemen bij jonge kinderen. De conclusies vertaalt hij in adviezen voor de behandeling hiervan.

Representaties van eetproblemen – Drs. Phineke Tielenius Kruythoff
Phineke Tielenius Kruythoff, Infant Mental Health specialist met een universitaire achtergrond, behandelt in haar bijdrage de representaties, verwachtingen en relaties omtrent voeding op micro-, meso- en macroniveau. Geschiedenis van de relatie heeft soms meer invloed dan je denkt, ook op lange termijn.

Leren van beelden – Jessica Boerema
Aan de hand van casuïstiek zal Jessica Boerema toelichten en in beeld brengen wat de kracht van videobeelden voor ouders kan betekenen die zorgen ervaren rondom het eten met hun jonge kind. Hierbij toont zij zowel beelden van eetmomenten als een deel van de gesprekken met ouders. Ze laat het proces zien wat ze met ouders aangaat en tot welke inzichten en groei dit kan leiden.

Allergieën als spelbreker – Irene Herpertz
Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) wil haar behandelmogelijkheden en visie zoveel mogelijk delen met andere zorgverleners zoals kinder-, jeugd en huisartsen, diëtisten en verpleegkundigen. Tijdens deze deelsessie gaat Irene in op wat het MACK onderneemt op het gebied van behandeling en preventie om deze missie waar te maken, zoals thuisintroductietesten.

Als borstvoeding niet lukt – Drs. Myrte van Lonkhuijsen
Borstvoeding is de biologische norm voor de voeding van mensenbaby’s. In de praktijk blijkt het voor veel moeders en zorgverleners echter een hele kluif om voor moeder en kind een werkbare voedingsrelatie te ontwikkelen. Hoe komt dat? Wat is de rol van onze eigen ervaring, opleiding en verwachting hierin? Wat is de rol van de verwachtingen van ouders en omgeving? En hoe kunnen we aan de slag met wat we weten om ouders en kinderen een prettige effectieve ervaring te helpen krijgen met borstvoeding?

Leren eten vanuit autistisch perspectief – Thomas Fondelli
Voor veel kinderen met autisme is eten allesbehalve een gemakkelijke en leuke bezigheid. Zowel het voedsel zelf als de eetsituatie kunnen voor hen en hun ouders een hoop uitdagingen met zich meebrengen. Eten is voor deze kinderen niet alleen een kwestie van de zintuigen, maar ook van betekenisverlening. Dit besef biedt praktische handvatten om hen aan het eten te krijgen. Tijdens deze deelsessie zal Thomas uitleggen wat hier precies mee wordt bedoeld en hoe dit besef in de praktijk handen en voeten is te geven.

Feiten en fabels over reflux – Marinde van Lennep Msc, Medicine
In haar bijdrage gaat Marinde in op de feiten en fabels die bestaan over reflux bij jonge kinderen. Wat zijn de aandachtspunten als een kind reflux heeft, wanneer spreken we van refluxziekte en wat zijn de rode vlaggen voor professionals.

Behandelmogelijkheden bij trauma’s rond eten – Diana Kroes MSc
Soms hangen eetproblemen van jonge kinderen samen met een opgelopen trauma. Diana gaat tijdens deze deelsessie in op wat voor trauma’s onder eetproblemen bij jonge kinderen kunnen liggen en hoe professionals daar wel of niet mee om kunnen gaan. Hoe kom je erachter, wat zijn dan de behandelmogelijkheden en heel specifiek: hoe is EMDR in te zetten?

Verder lezen
Op de website van Euregionaal Congresburo staat alle informatie over het webinar ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’, waaronder achtergrondinformatie over de sprekers, de accreditatie en de deelnamemogelijkeden.

Alles over het programma en de deelnamemogelijkheden >> 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan