Het project ‘Sam de Waterman’, het op speelse manier stimuleren van water drinken op scholen, slaat aan. slaat aan. Hierdoor laten schoolkinderen ongezonde zoete drankjes staan en kiezen ze voor water. Op de 15 deelnemende Zeeuwse basisscholen is het drinken van water met 7% toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek nu de eerste periode van het in oktober 2017 gestarte project.

Sam de Waterman is een project van de GGD Zeeland, Hogeschool Zeeland en de Vitale Revolutie. Schoolwaterdrinkprojecten als Sam de Waterman stimuleren kinderen om vaker hun dorst te lessen met water uit de kraan. Verpleegkunde studenten van de HZ hebben onder begeleiding van het Lectoraat Healthy Region onderzoek gedaan naar veranderingen in het drinkgedrag van kinderen in groep 1 en 2. Dit onderzoek is uitgevoerd bij 9 scholen aan de hand van een turflijst en interviews met leraren. Zij zijn gestart met een nulmeting bij aanvang van het project, eind oktober 2017, en hebben het project afgesloten met een eindmeting.

De reacties waren over het algemeen erg positief; “De kinderen vonden het Sam de Waterman project leuk en zijn zich nu bewuster van het belang van water. Zij zagen Sam als een voorbeeldfiguur, ze willen zijn zoals Sam.” – aldus een leerkracht van groep 2.

Drinkbeker en voorleesboek

In het project kregen de kinderen Sam de Waterman-bidons uitgereikt. Die drinkbekers en het Sam-voorleesboek stonden centraal in de campagne. Vanaf de herfstvakantie tot de kerstvakantie werd twee keer per week uit het boek voorgelezen, terwijl de kinderen water dronken uit hun Sam-drinkbeker. Docenten bedachten zelf manieren om de kinderen meer bewust te maken van het belang van water. Zo gaven ze kinderen ‘watertaken’ als planten water geven en het vullen van de bidons. Ook waren er lessen rond het thema water, met vragen als ‘waarom is water gezonder dan frisdrank?’ en ‘hoeveel water is er op de wereld?’

water drinkenVervolg

De projectgroep gaat zich de komende tijd buigen over een vervolg van het project. De ambitie is om Sam de Waterman aan te bieden aan alle groepen 0, 1 en 2 in heel Zeeland. De pilotfase is voorbij, maar scholen kunnen nog steeds bidons bestellen en doorgaan met de Sam de Waterman-momenten, benadrukt de GGD Zeeland. Binnenkort verschijnt er een factsheet met alle resultaten van dit onderzoek.

 

Bron: captise.nl
Foto: PZC

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan