Het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang (EPKK) heeft groen licht gekregen om van start te gaan. Het nieuwe centrum ontwikkelt de kennisbasis voor pedagogische kwaliteit van de kinderopvang en adviseert professionals, beleidsmakers en de politiek.

De werkzaamheden bestaan uit drie pijlers:

  1. Verzamelen, vastleggen en toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis over kinderopvang.
  2. Wetenschappelijke kennis vertalen naar toepassing in kennis voor de praktijk.
  3. De theoretische en praktische kennis verbreden en verdiepen door – samen met professionals uit de praktijk – te reflecteren op de toepassing in de praktijk en de bevindingen als onderzoeksvragen terug te koppelen aan de wetenschap.

Financierders

De startfase van het Expertisecentrum wordt de eerste twee jaar gefinancierd door eigen middelen (het restkapitaal van voorheen Bureau Kwaliteit Kinderopvang, BKK), de inmiddels toegekende startsubsidie bij de Directie Kinderopvang van het ministerie van SZW en ‘startup-middelen’ uit de sector zelf. Verschillende kinderopvangorganisaties hebben zich bereid getoond bij te dragen aan de financiering van de opzet en inrichting van het expertisecentrum (in alfabetische volgorde): Compananny, HumanKind, Kibeo, Kidsfoundation,KindeRdam, Kinderopvanggroep, KinderRijk, Kion, Sinne, SWK groep, en Zonnekinderen.

Kennisbasis

“De belangrijkste opgave voor de komende tijd is het inrichten van het expertisecentrum in praktische en technische zin”, laat directeur Yvette Vervoort weten. Concreet betekent dit bouwen aan de organisatorische en de digitale infrastructuur (website) voor de kennisbasis. “Behalve met praktische zaken gaan we ook snel aan de slag met de inhoud: eind januari organiseren we de eerste bijeenkomst voor pedagogen, pedagogisch beleidsmedewerkers en pedagogisch coaches om te inventariseren welke pedagogische thema’s op dit moment actueel zijn.” Het doel van deze bijeenkomst is het opstellen van een longlist en op basis daarvan een shortlist (drie tot vijf items) van onderwerpen die we gaan uitwerken.

Vervoort vindt dat we af moeten van het idee dat kinderopvang nog een jonge professie is. “We zijn volwassen en hebben de belangrijke taak om jonge kinderen te begeleiden en te stimuleren bij hun ontwikkeling, net als in het onderwijs. Dat willen we uitdragen en naar de maatschappij toe laten zien.”

Bron: kinderopvangtotaal.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan