Onderschat impact coronacrisis op jonge kinderen niet

0
687
meisje, verdrietig, moeder, troosten

De coronaperikelen hebben op verschillende manieren impact op de allerjongsten. Kinderen hebben wekenlang binnen gezeten en een aantal kinderen zijn zelfs helemaal niet buiten geweest. Dat is voor kinderen niet goed.

Voor vierjarigen is de overgang naar de basisschool een grote stap. Voor een aantal vierjarigen is dat niet goed verlopen. Met name voor kwetsbare kinderen is de zomervakantie bovenop thuiszitten veel te lang. Belangrijke vaardigheden, zoals taal, krijgen een terugslag. Een aantal van deze kinderen zijn soms tot 6 maanden uit beeld geweest. Terwijl de focus op deze kinderen onafgebroken moet zijn. Ook is het wenproces van nul jarigen onderbroken. Is een baby net gewend, kun je na een onderbreking van een aantal maanden feitelijk weer opnieuw beginnen. Zeker voor jonge kinderen met bijvoorbeeld hechtingsproblematiek is een dergelijke onderbreking ernstig.

Ook is er onvoldoende bij stilgestaan dat een grote groep heel jonge en kwetsbare kinderen uit beeld was verdwenen. De lock-down was zo uniek en overweldigend, dat dingen niet goed zijn gegaan. Hoe begrijpelijk ook dit mag geen excuus zijn. In zulke situaties moet de aandacht eerst uitgaan naar kwetsbare kinderen. Nu ging de aandacht eerst uit naar de kinderen van ouders met cruciale beroepen. Daar is een groot maatschappelijk belang mee gediend, maar het belang van de kwetsbare kinderen is ook groot. We gaan een terugslag zien. Dat is een verdrietige conclusie.

Bovenstaande alinea’s vormen een samenvatting van een gesprek met redactielid Maryse Nijhof van Augeo magazine en Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK en aanspreekpunt namens de kinderopvang binnen de Beweging Tegen Kindermishandeling (BTK). Samen blikken ze terug op hoe corona de levens van kinderen beïnvloedde en kijken zij vooruit naar de zomervakantie en een eventuele tweede golf. Daarin gingen zij ook in op de vraag wat er de komende periode kan worden gedaan ter ondersteuning van deze gezinnen.

 Naar het artikel >>

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here