Steeds meer kinderen worden bijziend en dreigen in toekomst slechtziend of zelfs praktisch blind te worden. Belangrijkste oorzaak is te weinig buitenspelen en te veel achter een telefoon, tablet of boek zitten. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.

Daarvoor waarschuwt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, in het NOS-journaal. Ook het Oogfonds maakt zich grote zorgen. “Het is ernstig. De helft van de twintigplussers is inmiddels bijziend en dat neemt alleen maar toe als we zo doorgaan.”

Onomkeerbaar proces

Het is een onomkeerbaar proces, zegt Caroline Klaver. “Tegen het verlies van lichtgevoelige cellen kunnen we niets meer doen. Als die cellen verdwijnen, helpt ook een bril niet meer. Dan wordt je slechtziend, kun je niet meer lezen en bijvoorbeeld geen gezichten meer herkennen.”

Bij kinderen kun je het nog afremmen en het risico verlagen. Hoe hoger de min-sterkte bij kinderen, hoe groter de kans op blindheid, zegt het Oogfonds.

Buitenlicht en 20-20-2-richtlijn

Klaver pleit ervoor dat kinderen onder schooltijd zeker een uur buitenspelen om de ogen te sparen. Het buitenlicht is belangrijk, omdat buiten in het oog de stof dopamine wordt aangemaakt, die ervoor zorgt dat het oog rond blijft en de cellen intact.

Om oogproblemen te voorkomen is de 20-20-2-richtlijn bedacht voor kinderen: houd na 20 minuten op een telefoon, tablet of boek kijken een pauze van 20 seconden. “Leg het weg, ga even rondlopen”, zegt Klaver. Dan de 2: ga het liefst 2 uur per dag naar buiten.

Rol onderwijs

Klaver ziet een belangrijke rol voor het onderwijs weggelegd. Ze merkt bijvoorbeeld dat sommige scholen ervoor kiezen om de pauze in te korten, zodat kinderen een kortere lesdag hebben, maar juist buiten pauzeren, is belangrijk. “Als kinderen niet meer naar buiten gaan, is dat funest voor de ontwikkeling van bijziendheid.”

Dat te veel achter boek of telefoon zitten tot bijziendheid leidt, is overigens al veel langer bekend. Niet alleen in Europa: in Zuidoost-Azië heeft zelfs zo’n 90 procent van de schoolverlaters oogproblemen.

Onzichtbare epidemie

Maar ook in Nederland gaan we hard die kant op, waarschuwen de experts. Oogfonds-directeur Mulder: “We spreken inmiddels van een onzichtbare epidemie in Nederland.”

>> Zie ook de uitzending van het NOS-journaal van 13-12-2017

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan