Meer oog nodig voor begeleiden vaders met kind op NICU

1
8650
Te vroeg geboren baby in couveuse

Een kind op de NICU is een stressvolle gebeurtenis. Dat geldt ook voor vaders. Het is belangrijk dat hulpverleners oog hebben voor eventueel niet benoemde of geuite gevoelens bij de vader.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Bournemouth University waarvan kennispoort-verloskunde.nl medling maakt. Het onderzoek is gepubliceerd onder de titel Experience of fathers with babies admitted to neonatal care units: A review of the literature. De studie brengt in beeld wat er bekend is over de ervaringen van vaders met een kind op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit).

Bezoek na werktijd

Vaders van premature kinderen scoren hoger op depressiescores dan vaders van op tijd geborenen kinderen. Uit de resultaten van de 27 geïncludeerde studies kwamen vier hoofdthema’s naar voren: stress & angst, informatievoorziening, sekseverschillen en emoties.

Veel vaders starten weer met werken in de periode dat hun kind op de NICU ligt. Informatievoorziening is voor mannen dan ook anders dan voor vrouwen. Zo komen zij vaker ’s avonds langs in verband met hun werk. Ook krijgen zij informatie vaker via de moeder en hebben zij minder contact met de behandelaars gedurende de werkuren.

Verbeterpunten voor vaderbegeleiding

De onderzoekers suggereren dat er mogelijkheden zijn die vaders faciliteren in deze stressvolle periode, bijvoorbeeld langere bezoeken en interventies gericht op de vader-kindbinding. De beschikbaarheid van relevante medewerkers in de avonduren is eveneens van belang, zowel voor het geven van informatie als het beantwoorden van vragen van de vader.

Uit meerdere studies kwam naar voren dat er ook emotioneel kwetsbare vaders zijn. Mogelijk zou hier prenataal op gescreend kunnen worden, zodat deze vaders direct goed begeleid kunnen worden. Een goede communicatie tussen de verloskundige en het neonatale team is daarbij van belang.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Herkenbaar! M’n man heeft (bijna 6 jaar na dato) de premature (30+1) geboorte van onze tweeling nog niet verwerkt. Hij kan er nog steeds niet zonder emotioneel te worden over praten, al geeft hij gelukkig wel aan dat hij het zelfde nog niet verwerkt heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here