Eenzaamheid onder moeders komt veel voor, maar lijkt geen gepast gespreksonderwerp. Dit kan niet alleen tot psychische problemen bij de moeder leiden, maar ook tot hechtingsproblemen bij het kind. Veel hulpverleners zijn er onvoldoende alert op.

Een rondgang van zorgwelzijn.nl langs moederforums op internet en Facebookgroepen voor moeders geeft al snel een eenduidig beeld: veel moeders voelen zich eenzaam. Minder tijd hebben, uit elkaar groeien omdat vriendinnen geen kinderen hebben, niet of minder gaan werken, verhuizen, moe zijn: het zijn allemaal redenen waardoor de reagerende moeders hun sociale netwerk zien uitdunnen.

Omschakeling

Tilda Timmers, therapeut voor moeders die niet op een roze wolk zitten, ziet veel eenzaamheid onder moeders. Eenzaamheid die vaak al lange tijd speelt, waardoor moeders soms zelfs in een isolement terecht zijn gekomen. “Veel moeders voelen zich schuldig over hun eenzame gevoel, ze schamen zich ervoor. Net als somber zijn na de geboorte van je kind, is eenzaamheid onder moeders nog echt een taboe, zegt zij.

Naast het taboe is ook vaak de nieuwe situatie waarin moeders zich bevinden een veroorzaker van eenzaamheid, zo blijkt uit veel online berichten van moeders. Timmers: “Veel nieuwe moeders verlangen een tijd lang terug naar vroeger, toen ze nog alle vrijheid hadden om te doen wat ze wilden. Ze hebben het idee dat ze vooral blij en dankbaar moeten zijn omdat ze een kindje hebben gekregen, maar dat neemt niet weg dat het een hele omschakeling is en dat ze hun vroegere leven kunnen missen.”

Problemen voorkomen

Als hulpverlener oog hebben voor die veranderingen en gevoelens bij moeders is volgens Timmers enorm belangrijk om problemen op lange termijn te voorkomen. “Medewerkers in wijkteams en jeugdzorg mogen best wat alerter zijn op eenzaamheid onder moeders. Als moeders zich lange tijd zo ongelukkig voelen en daar hun mond over houden uit schaamte, of soms zelfs uit angst hun kindje kwijt te raken, kan het tot psychische problemen bij de moeder en tot hechtingsproblemen bij het kind leiden.”

Timmers vindt het belangrijk dat hulpverleners tijdig doorverwijzen naar specialistische hulpverleners als het met moeders niet lekker gaat. “Laat moeders weten dat het ook allemaal heftig ís.”

Jaarcongres Eenzaamheid
Tijdens het Zorg+Welzijn Jaarcongres Eenzaamheid op 23 januari staan recente ontwikkelingen en inzichten over eenzaamheid centraal. Hoe kun je nu echt wezenlijke verbetering in levensperspectief bieden aan mensen die te maken hebben met eenzaamheid? Meer info of aanmelden >>

Bron: zorgwelzijn.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan