Ouders creëren narcisten door continu tegen hun kinderen te vertellen hoe ontzettend speciaal ze zijn. Het tonen van emotionele warmte heeft wel een gunstige uitwerking. Dat leidt tot een hoge eigenwaarde, maar niet tot narcisme.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek aan Princeton University waarover welingelichtekringen.nl bericht. De studie, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, is het eerste onderzoek dat kinderen tussen de 7 en 11 volgt, de leeftijd waarop de eerste narcistische trekken verschijnen. De 565 bestudeerde kinderen werden getest op typische narcistische eigenschappen als ‘denken dat je beter bent dan anderen’. De ouders werden gescreend op de mate waarin ze hun kinderen overwaardeerden.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Professor Brad Bushman legt uit: “Kinderen geloven het als hun ouders zeggen dat ze specialer zijn dan anderen. Dat is niet goed voor hen en ook niet voor de samenleving. Het is belangrijk om warmte te uiten naar je kinderen, want dat vergroot hun zelfvertrouwen. Hen overwaarderen werkt alleen maar narcisme in de hand.”

Origins of narcissism in children

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan