Voorafgaand aan de bevalling is moeilijk vast te stellen of het hoofdje wel door het bekken past. Daarom leiden veel bevallingen tot een spoedkeizersnede en vervelende bekkenbodemklachten nadien. Een echo van het babyhoofdje bij 10 centimeter ontsluiting kan een dergelijke moeilijke bevalling voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van gynaecologen van het universitair ziekenhuis (UMCG) waarover Het Parool bericht. Al jaren zoeken gynaecologen naar een manier om te voorspellen of het kinderhoofd niet te groot is, om moeder én kind te sparen.

Grootte hoofdje

Uit de praktijk blijkt dat beeldvormende technieken als echo en mri tijdens de zwangerschap geen goede graadmeters zijn. “De grootte van het hoofdje en het bekken zeggen in die fase nog niets over hoe de bevalling verloopt”,  zegt gynaecoloog Jasper Eijsink van het UMCG. “Het hoofdje is nog flexibel doordat de schedelhelften over elkaar heen kunnen schuiven. Ook het bekken is verweekt, waardoor het soepeler is. Pas op het allerlaatste moment van de bevalling kun je een echt goede voorspelling doen.”

Echo tijdens persen

Een echo tijdens de bevalling kan de oplossing zijn, blijkt uit onderzoek onder 250 barende vrouwen. Tijdens het persen zet de gynaecoloog een echoapparaat op de schaamlip, zodat hij kan zien wat de hoek is van het schaambeen van de moeder ten opzichte van het hoofdje van de baby.  Blijft die hoek te scherp tijdens het persen dan kan dat een aanwijzing zijn dat het geen zin heeft om de baby er met een vacuümpomp uit te halen en zodoende sneller te kiezen voor en keizersnede.

Advertentie

Zuurstofgebrek

Wanneer er nu een spoedkeizersnede volgt, ligt het kind vaak al ver in het geboortekanaal. Eijsink: “Dat zorgt voor moeizame operaties. Je moet soms flink wrikken aan het kind om het weer via de buik uit de baarmoeder te krijgen. De kans op bloedingen aan de baarmoeder is daardoor een stuk groter en de baby kan het benauwd krijgen door zuurstofgebrek.”

In veel andere gevallen verloopt de bevalling wel natuurlijk, maar veroorzaakt die zware pijn en klachten na afloop. “Vrouwen verliezen urine of kunnen hun ontlasting niet ophouden, of ervaren pijn bij het vrijen”, zegt gynaecoloog Alec Malmberg. “De focus in de geboortezorg ligt primair op de geboorte van een gezond kind, maar ook de langetermijneffecten op de moeder zijn relevant. Als we eerder weten dat een natuurlijke bevalling onmogelijk is, kunnen we kind én moeder sparen.”

Bron: Het Parool

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan