Zwangeren en verloskundigen zijn enthousiast over Centering Pregnancy (CP): het aanbieden van prenatale zorg in groepen. Naast medische controles wordt tevens kennis en ervaring delen als ondersteuning geboden bij de zwangerschap en het aanstaande ouderschap.

Centering Pregnancy combineert medische controles met het delen van kennis, de ontwikkeling van zelfstandigheid en ondersteuning van groepsleden. De deelnemers zijn in dezelfde periode uitgerekend. Na de eerste twee individuele consulten zijn er ongeveer negen bijeenkomsten in groepsverband. In de laatste weken van de zwangerschap zijn er ook weer individuele controles. De bijeenkomsten vervangen de een-op-eenafspraken die zwangeren anders met een verloskundige zouden hebben.

Controle en voorlichting tijdens zwangerschap

Tijdens een bijeenkomst vinden de individuele controles plaats, zoals het meten van de bloeddruk en het Hb van de zwangere en de groei van de baby. Daarnaast staat bij elke bijeenkomst een bepaald thema centraal. Voorbeelden hiervan zijn: gezonde voeding, je kinderen voorbereiden op de komst van een broertje of zusje of ademhalingstechnieken tijdens de bevalling. De zwangere kan ook zelf aangeven waar ze wat meer over wil weten of waar ze tegenaan loopt in de zwangerschap. Dit wordt dan ook in de groep besproken.

Veel interesse

Treant Zorgroep heeft onlangs enkele bijeenkomsten met zwangere vrouwen georganiseerd. Deze werden verzorgd door twee verloskundigen en een kraamverzorgster . Roelie Moorlag-Tapper, verloskundige bij EVE is erg enthousiast over de methode. “Ervaringen van collega’s in Nederland laten zien dat er veel interesse is in deze vorm van controle en voorlichting. Als zwangere krijg je een compleet aanbod aan kennis en je kunt dit direct bespreken met de andere groepsleden.”

Op 17 mei start opnieuw een bijeenkomst. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Zes weken na de bevalling wordt een terugkomdag georganiseerd. Dan kunnen alle vrouwen ervaringen delen over de bevalling en de eerste weken na de komst van de baby. Klik hier voor meer informatie over de bijeenkomsten.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Lees ook: Prenatale groepszorg effectief dankzij onderlinge steun

Prenatale groepszorg effectief dankzij onderlinge steun

Bron: treant.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan