Vis bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Twee- tot driemaal per week vis eten in een vergevorderd stadium van de zwangerschap kan helpen astma op kinderleeftijd te voorkomen. Voor het voorkomen van obesitas op jonge leeftijd heeft het echter geen effect.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Nikos Stratakis, MSc, aan Maastricht University, getiteld Prenatal exposure to polyunsaturated fatty acids and child health: a population-based approach. Aan de hand van een aantal bevolkingsonderzoeken is het effect onderzocht van het prenatale meervoudig onverzadigde vetzuur (PUFA)-gehalte op de groei en het gewicht op kinderleeftijd en allergie-gerelateerde fenotypes. Daarbij ging de aandacht ook uit naar de rol van visconsumptie, aangezien vis een van onze voornaamste bronnen van omega-3 PUFA is.

Uit de resultaten blijkt dat een verhoging van het prenatale omega-3 PUFA-gehalte in een vergevorderd stadium van de zwangerschap kan helpen astma op kinderleeftijd te voorkomen. Dit bleek echter geen effect te hebben op de frequentie waarmee obesitas voorkomt op kinderleeftijd. Toch is het raadzaam dat zwangere vrouwen de huidige richtlijnen voor visconsumptie volgen, en de aanbevolen hoeveelheid (2-3x per week) niet overschrijden om het omega-3 PUFA-gehalte te verhogen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan