Werkt u met heel jonge kinderen, waarbij u soms twijfelt of u ‘afwijkend’ gedrag goed interpreteert? Een nieuwe e-learning, ontwikkelt door Karakter, leert u Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) al bij jonge kinderen te herkennen. Door een vroege herkenning krijgen deze kinderen betere ontwikkelingskansen.

De e-learning is bedoeld voor professionals in de jeugdhulp of in (jeugd)gezondheidszorg die te maken hebben met de behandeling of begeleiding van jonge kinderen (0-4 jaar). De e-learning duurt 75 minuten, waarin u leert afwijkende gedragskenmerken te herkennen en te  screenen die kunnen duiden op ASS-problematiek bij jonge kinderen. De module sluit af met het doorlopen van een toets. De kosten zijn 60 euro.

Opzet

Via korte uitleg, videobeelden en observatie-opdrachten, komen de volgende punten aan bod:
– Achtergrondinformatie ASS
– Belang van vroegherkenning
– Stroomdiagram uit de richtlijn
– Signaleren (a.d.h.v. de alarmsignalen)
– Screenen (a.d.h.v. de CoSoS)
– Diagnose en begeleiding

Aan het einde kunt u:
– Risico’s signaleren aan de hand van alarmsignalen
– Screenen met behulp van de CoSoS (CoSoS = Communicatieve en Sociale ontwikkelingssignalen, voorheen ESAT genaamd = Early Screening of Autistic Traits)
– Ouders adviseren voor doorverwijzing van het kind

Achtergrond

De e-learning module is ontwikkeld door twee specialisten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en klinische zorg rond jonge kinderen en ASS: Mw. dr. Iris J. Servatius-Oosterling, GZ psycholoog bij Karakter Universitair Centrum Nijmegen en Mw. dr. Claudine Dietz, klinisch psycholoog bij Altrecht. De module is mede tot stand gekomen en getoetst door het werkveld. Zo heeft prof.dr. I.A.van Berckelaer-Onnes hieraan meegewerkt.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de website van Karakter.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan