Zwangerschap en psychiatrische problematiek vergt goede begeleiding

0
166

Goede voorlichting en begeleiding rond de zwangerschap en de bevalling is belangrijk voor vrouwen met psychische problemen. Het psychiatrisch ziektebeeld kan namelijk van invloed zijn op de zwangerschap en het ongeboren kind. Het specialistisch Centrum Bipolaire Stoornissen/Dimence voorziet hierin via de poli Psychiatrie en Zwangerschap.

Voor zwangere vrouwen die bij het SCBS/Dimence  worden aangemeld, wordt een afweging gemaakt welke hulp zij nodig hebben. Hierbij valt te denken aan advies over medicatie, hulp bij het zoek naar stabiliteit en het in kaart brengen van risicofactoren die invloed hebben op de periode van zwangerschap en na de bevalling. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de POP-poli (voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie) in het Deventer Ziekenhuis. In een POP-poli werken gynaecologen, psychiaters, verpleegkundig specialisten ggz, kinderartsen, verloskundigen en medisch maatschappelijk werkenden intensief samen. De begeleiding bestaat onder andere uit het opstellen van een zwangerschapsplan.

Interview
Mijngezondheidsgids.nl interviewde Anja Stevens, psychiater en onderzoeker bij het SCBS over de zorg die de poli biedt. Ook vertelt zij over het onderzoek dat op dit moment in volle gang is binnen de onderzoekslijn psychiatrie en zwangerschap waarin wordt onderzocht of slaapverstoring tijdens de zwangerschap en in de periode rondom de bevalling een voorspeller is voor het ontstaan van depressieve, (hypo)manische of psychotische verschijnselen in de periode na de bevalling.

Klik hier voor het interview.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here