Te vroeg geboren baby’s liggen aan allerlei elektroden en plakkers in de couveuse. Dat brengt een hoop onhandigheid en stress met zich mee voor baby, ouders, artsen en verpleegkundigen. De Bambi Belt brengt hier verandering in. De vinding van een Brabantse start-up vergemakkelijkt bovendien het buidelen van premature baby’s. Recent ontving het bedrijf de CE-markering voor de vinding. Dit betekent dat nog dit jaar een begin kan worden gemaakt met de marktintroductie.

De Bambi Belt is ontwikkeld door de Brabantse start-up Bambi Medical. Het draadloze bandje om het middel van de baby meet de hartfrequentie en ademhaling. Hierdoor kunnen ouders hun baby probleemloos knuffelen, hoeven artsen en verplegers geen elektroden te ontwarren en kunnen de baby’s pijn- en stressvrij bewegen. Een filmpje op YouTube legt de werking uit.

Mijlpaal

Een belangrijkemijlpaal brengt het bedrijf dichter bij de introductie van het Bambi Belt Systeem op de Europese markt. Bambi Medical heeft namelijk de CE-markering heeft verkregen voor het hoofdbestanddeel van zijn huidvriendelijke en draadloze neonatale bewakingsapparaat – het ExG-systeem. Dit medische hulpmiddel is bedoeld om te worden gebruikt voor continue monitoring van het elektrocardiogram (ECG), hartslag en diafragmatisch elektromyogram (dEMG) voor het mogelijk maken van apneudetectie bij premature baby’s. 

Bambi Belt heeft de CE-markering verkregen van hun Notified Body DNV, na de succesvolle ontwikkeling en de positieve resultaten van twee klinische studies gehouden in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC) en het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven.

Verbazingwekkend

“Het is een lange reis geweest, langer dan ik had verwacht toen ik het bedrijf in maart 2016 startte, maar ik ben buitengewoon blij en trots op deze prestatie”, vertelt CEO Fabio Bambang Oetomo. “Ik vind het verbazingwekkend hoe een klein team met beperkte middelen in staat was om zo’n groot ding te bereiken. Dit zegt veel over de veerkracht en goede samenwerkingsgeest die we binnen het team hebben. We hebben enorme ups en downs doorgemaakt, zowel in het ontwikkelingsproces als tijdens de verificatie en validatie, maar het vertrouwen bleef altijd dat we succesvol zouden zijn om de Bambi Belt op de markt te brengen.”

Marktintroductie

Bambang Oetomo benadrukt dat de Bambi Belt is uitgevonden om pijn en stress voor baby’s te verminderen en de hechting tussen ouders en baby’s te vergemakkelijken. Door het verkrijgen van deze CE-markering is het bedrijf dichterbij het realiseren van zijn doel om de Bambi Belt naar premature baby’s in ziekenhuizen te brengen. Het bedrijf bereidt zich voor op de introductie van de Bambi Belt in geselecteerde ziekenhuizen in Nederland, Duitsland en Zweden later dit jaar.

Over Bambi Medical en de Bambi Belt

Bambi Medical, opgericht in 2016, heeft zijn eerste product ontwikkeld – het draadloze neonatale bewakingssysteem, het Bambi Belt Systeem. Het Bambi Belt Systeem bestaat uit een Bambi Belt voor eenmalig gebruik, een herbruikbare Bambi Bridge en de Bambi Interface. De Bambi Belt functioneert door om de borst van de baby te worden gewikkeld. Sensoren geïntegreerd in de belt meten het ECG en dEMG van de baby op een niet-intrusieve manier, terwijl de Bambi Bridge de vastgelegde gegevens naar de Bambi Interface stuurt. De Bambi Interface verzendt deze gegevens naar de patiëntmonitor aan het bed. Het systeem werkt in combinatie met bestaande patiëntmonitoren binnen de ziekenhuisinfrastructuur. De niet-kleverige en huidvriendelijke textuur van de Bambi Belt elimineert de pijn en stress die de baby’s ervaren bij het gebruik van het huidige bewakingssysteem met plakelektroden. De draadloze functie stelt ouders in staat om de baby uit de couveuse te halen en Kangaroo Mother Care uit te voeren, wat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) essentieel is voor de ontwikkeling van baby’s.  

Het oorspronkelijke concept voor het systeem is gemaakt door, inmiddels gepensioneerd, kinderarts-neonatoloog bij het Maxima Medisch Center en Chief Medical Officer van Bambi Medical, professor Sidarto Bambang Oetomo, MD Ph.D., bij de afdeling Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Voor productontwikkeling heeft Bambi Medical samengewerkt met Benchmark Electronics, een elektronicabedrijf gevestigd in Almelo, Nederland. Benchmark is ook de productiepartner van de Bambi Bridge. De productiepartner van het bedrijf voor de Bambi Belt is Freudenberg Medical, een siliconen spuitgietbedrijf gevestigd in Kaiserslautern, Duitsland.  De Bambi Interface wordt geproduceerd door Sioux Technology Assembly, een elektronicabedrijf gevestigd in Eindhoven, Nederland. Bambi Medical werkt nauw samen met het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar de website van Bambi Belt.

Bron: inbrabant.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan