Extra kraamzorg helpt om kinderen uit kwetsbare gezinnen een betere start te geven. Dit blijkt uit een proef van de GGD Zuid-Limburg. Gezinnen in die regio kunnen in het kader van de pilot veel langer kraamzorg krijgen.

De onlangs afgeronde pilot Geboortezorg Flex liep sinds 2021. In de praktijk kregen zo’n 100 gezinnen de mogelijkheid om tot 6 maanden langer kraamzorg af te nemen. Ook konden 150 gezinnen een kwijtschelding van de eigen bijdrage voor kraamzorg aanvragen.

Aanbod slaat aan

Een eerste evaluatie van de GGD Zuid-Limburg is positief. 75 procent van de ondervraagde gezinnen zegt zich zekerder te voelen in het ouderschap, ruim 90 procent zegt (soms) minder stress te ervaren. Ook constateert de GGD dat deelnemende gezinnen makkelijker om hulp durven vragen, waar hulp nu regelmatig wordt geweigerd.

Bijkomend voordeel is de grotere tevredenheid onder kraamverzorgers zelf. “Alle ondervraagden gaven aan dat ze door de proef veel meer voldoening halen uit hun werk, meer uitdaging ervaren en zich meer van betekenis voelen”, staat in de evaluatie.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Verlenging proef

De proef liep tot het einde van 2023. De GGD, Geboortezorg Limburg en andere betrokken organisaties pleiten ervoor om de aanpak van Geboortezorg Flex uit te rollen. Zowel het kwijtschelden van de eigen bijdrage als de uitgebreidere kraamzorg is wat hen betreft een succes. Er wordt inmiddels gesproken over een verlenging tot en met 2024. Die lijkt er volgens betrokkenen te komen. Er moet wel nog een definitief akkoord komen van zorgverzekeraars over het budget.

Wettelijke regeling

De mogelijkheid om langer kraamzorg te kunnen bieden, is wel al deels wettelijk geregeld. Vanaf 2025 is het voor kraamzorgorganisaties mogelijk om tot maximaal zes weken kraamzorg aan te bieden. Nog niet zes maanden dus, maar wel een forse uitbreiding van de tien dagen die er nu voor staan.

Bron: nos.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan