Diagnose autisme op zeer jonge leeftijd verbetert behandeling

0
1895
autisme en emoties

Vroege herkenning van kenmerken van autisme in de baby- en peuterleeftijd is van groot belang voor de behandeling. Het brein is namelijk in de eerste levensjaren nog heel plastisch. Daardoor is behandeling in de jonge jaren effectief en kan men gedragsproblemen voorkomen.

Al tijdens de baby- en peuterleeftijd kunnen signalen van autisme zichtbaar zijn. Dit betekent dat de diagnose al op deze leeftijd te stellen is. In de praktijk duurt het echter vaak lang voordat kinderen de diagnose krijgen. Daardoor lopen deze kinderen de voordelen van vroege interventie mis.

Vroege signalen

Kinderen worden vaak nog niet op jonge leeftijd doorverwezen. Dat heeft te maken met persoonlijke factoren, diagnostische problemen en organisatorische factoren. Professionals zijn soms terughoudend uit angst voor stigmatisering, onvoldoende kennis over de leeftijd waarop diagnostiek kan plaatsvinden en onzekerheid over de voordelen van behandeling op jonge leeftijd. Bij ouders kan bovendien de erfelijke factor een rol spelen. Als kenmerken van autisme bij meerdere gezinsleden voorkomen, herkennen zij het gedrag van het kind niet altijd als afwijkend.

Het is noodzakelijk dat professionals in de nulde en eerste lijn geschoold zijn in het herkennen van vroege signalen. Hierdoor kunnen zij bij een vermoeden van autisme doorverwijzen voor verder onderzoek.

Vastlopen op school

Nu wordt autisme meestal pas gediagnosticeerd als kinderen vastlopen op school. Zij zijn dan vaak al bij verschillende hulpverleners geweest zonder de juiste diagnose of behandeling. Bij een vroege diagnose kan men voorkomen dat het kind te maken krijgt met gedragsproblemen. Bovendien krijgt men advies voor aanpassing van de leefomgeving. Ook kunnen ouders hulp krijgen bij de opvoeding, waardoor de thuissituatie en de relatie met het kind kan verbeteren.

Verder lezen

Lees het onderzoeksverslag ‘Vroege verwijzing van peuters bij vermoeden van een autismespectrumstoornis’ door Jenny C. den Boer, Corinne M. Vlamings, Nicolette M. Munsters en Iris J. Servatius-Oosterling.

Bron: autismejongekind.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here