Kinderen met een handicap vormen één van de grootste groepen in de samenleving die buitengesloten worden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind. Zorgelijk, want buitensluiting van jongs af aan heeft levenslang effect op onder andere het zelfvertrouwen.

Het onderzoek vond plaats onder 700 kinderen met en zonder handicap in de leeftijd van 6 t/m 18 jaar. Zo geeft 22% van de kinderen met een handicap aan (heel) vaak of altijd buitengesloten te worden, versus een groep van 5% van de kinderen zonder handicap. Vier op de vijf kinderen met een handicap geven aan überhaupt weleens buitengesloten te worden. Ook geven kinderen met een handicap hun leven drie keer vaker een onvoldoende dan niet-gehandicapte leeftijdgenootjes.

Zorgelijk

De onderzoeksresultaten baren Stichting het Gehandicapte Kind grote zorgen. Van jongs af aan buitengesloten worden heeft namelijk levenslang effect op onder andere het zelfvertrouwen. “Het gevoel van buitengesloten worden leidt tot verdriet, eenzaamheid, angst, woede en een verminderd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen”, aldus Henk-Willem Laan, directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind. “Dat gun je niemand, ook kinderen met een handicap niet. Wat mij betreft geven de resultaten uit het onderzoek duidelijk aan dat er meer gedaan moet worden om deze buitensluiting te voorkomen: meer begrip, betere toegankelijkheid en meer contactmomenten tussen kinderen met en zonder handicap zijn cruciaal.”

Psychisch hongergevoel

Dat buitengesloten worden nu en op lange termijn gevolgen heeft, beaamt ook ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont: “Onze hersenen registreren buitengesloten worden op dezelfde manier als fysieke pijn. Buitengesloten worden voelt als gestraft worden. Kinderen hebben een enorme hechtingsbehoefte en gehecht zijn is het tegenovergestelde van buitensluiting. Om te groeien heeft een kind voeding nodig. Als je er niet bij hoort en buitengesloten wordt, krijg je psychisch ‘niet genoeg te eten’. Dat heeft als gevolg dat je je gaat afzonderen of gaat pleasen. Beiden zijn copingstrategieën om met de pijn van buitensluiting om te gaan. Door je af te zonderen of te pleasen, waarbij je probeert te voorkomen afgewezen of niet aardig te worden gevonden, kun je je niet volwaardig ontwikkelen.”

Petitie

Het is volgens de stichting van cruciaal belang dat kinderen met een handicap – jong en oud – meer kunnen deelnemen aan de samenleving én dat zij hoger op de sociale agenda komen te staan. Daarom start Stichting het Gehandicapte Kind een petitie met de oproep: de nieuwe regering moet het buitensluiten van kinderen met een handicap stoppen.

Bron: Persbericht Stichting het Gehandicapte Kind

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan