De meeste kinderen laten graag van zich horen. Bij selectief mutisme is dit niet het geval. Kinderen met deze angststoornis durven buitenshuis niet of nauwelijks te praten, terwijl ze dit thuis wel doen. Hoe krijg je hier de vinger achter en wat zijn de do’s & dont’s?

Eustache Sollman

Kinderen met selectief mutisme praten thuis normaal, maar buitenshuis doen ze dit zelden of nooit. Het is geen taal- of spraakproblematiek, want ze kunnen gewoon praten, maar een angststoornis. Bij angst kunnen drie verschillende reacties optreden: vechten, vluchten of bevriezen. Wat je ziet bij selectief mutisme, is voornamelijk het bevriezen; de mond gaat op slot, een kind verkrampt, blijft stil staan en komt soms helemaal niet meer tot handelen.

Je zou denken dat het alleen om niet durven praten gaat, maar er kunnen bij selectief mutisme nog meer zaken meespelen. Zo zijn er kinderen die moeite hebben met keuzes maken, veranderingen, in de belangstelling staan, eten en drinken of zindelijkheid.

Helpend zijn

Wanneer bij kinderen de wenperiode, waarin het stil en verlegen kan zijn, langer duurt dan gemiddeld, kan er meer meespelen. Is het extreme verlegenheid? Of gaat de spreekangst een serieuze belemmering vormen? Het is goed om je zorgen te bespreken met collega’s en natuurlijk de ouders. Het precieze moment hiervoor is lastig te bepalen. Je wilt het kind voldoende tijd en ruimte geven om zich in zijn eigen tempo te kunnen ontwikkelen, maar tijdige pedagogische bijsturing kan soms juist voorkomen dat in een later stadium meer zorg nodig is.

Diagnostiek en behandeling

Het is van belang om bij kinderen met selectief mutisme snel te beginnen met gerichte ondersteuning door een behandelaar. (…).

Lees gratis pdf-bestand

De opgenomen tekst in dit bericht is uit een artikel uit ons VROEG-magazine. Klik hier om het artikel in z’n geheel te lezen.

Meer van dit soort artikelen lezen?
Neem een abonnement op Vakblad Vroeg en je ontvangt vier keer per jaar ons magazine. Bovendien profiteer je van flinke kortingen op onze congressen.
Ga naar abonneren.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan