Te lang zitten en op de rug liggen vertragen het leren lopen

2
38317

De motorische ontwikkeling van Vlaamse en Nederlandse baby’s verloopt trager dan die van hun leeftijdsgenootjes in de rest van de wereld. Belangrijke oorzaak is het vele op de rug liggen. Daarnaast zitten de baby’s te lang, waardoor de ontwikkeling van hun buik- en rugspieren vertraagt.

Onderzoekers van de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent) stelden al in 2010 vast dat de motorische ontwikkeling bij Vlaamse baby’s trager verloopt dan elders. Ook in Nederland is dat trouwens het geval. De trend wordt nu bevestigd in een masterproef aan dezelfde Gentse vakgroep. Hieruit blijkt dat Vlaamse baby’s hun eerste stapjes ruim een maand later zetten dan elders op de wereld het geval is.

Voor het onderzoek werd de motorische ontwikkeling van 77 baby’s gevolgd vanaf de leeftijd van 4 maanden tot het moment waarop ze zelfstandig konden stappen. Het gemiddelde ligt boven de 13 maanden, ruim een maand trager dan de internationale maatstaf van 12 maanden, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de zogenaamde ‘motorische mijlpaal’.

Oorzaken

De verklaring is tweeledig. Kinderen worden nog te vaak op hun rug gelegd. Dit is op zich verstandig om wiegendood te voorkomen. “Maar de campagne ‘Slapen doe je op je rug’ leidde ertoe dat kinderen ook wakker meer op hun rug werden gelegd”, aldus professor Hilde Van Waelvelde die de masterproef begeleidde. “Dat vertraagt hun ontwikkeling: ze zouden beter zo vaak mogelijk op hun buik worden gelegd om te spelen, zodat ze sneller leren rollen, sluipen en kruipen.”

Inmiddels is de campagne bijgestuurd en de slogan aangevuld: ‘slapen doe je op de rug – spelen op de buik’. De Gentse wetenschappers ontwikkelden samen met studenten de website ‘Vooruit op de buik’. Deze website toont hoe kinderen aangemoedigd kunnen worden om meer op hun buik te spelen.

Te lang zitten

Een andere oorzaak ligt in het feit dat de baby’s te lang zitten . “Verder en diepgaander onderzoek is zeker nodig, maar ik zou nu toch al durven op te roepen om autostoeltjes alleen te gebruiken in de auto”, klinkt het. “Kinderen zitten, eten en slapen soms vele uren per dag in zo’n stoeltje. Dat heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van hun buik- en rugspieren.”

Afplatting hoofd

Kind & Gezin is niet verrast door de resultaten. “Ook wij maken de ouders er attent op dat een baby niet altijd op zijn rug moet liggen als hij wakker is”, aldus woordvoerster Leen Du Bois. Kind & Gezin roept eveneens op een Maxi-Cosi enkel in de auto te gebruiken. Een kind riskeert afplatting van het hoofd wanneer het te vaak in een autostoeltje zit, net als wanneer het te veel op zijn rug ligt, klinkt het.

Fysieke fitheid neemt af

Uiteindelijk leerden alle baby’s die in het onderzoek aan bod kwamen, wel te stappen. Maakt het dan zoveel uit dat wat sneller kunnen stappen? Daar heeft de wetenschap nog geen antwoord op. Maar aangezien de fysieke fitheid van onze kinderen afneemt en zwaarlijvigheid toeneemt, geldt ‘jong geleerd, oud gedaan!’ wellicht ook hier. De onderzoekers vermoeden ook dat de kwaliteit van de motorische ontwikkeling van baby’s een invloed heeft op hun bewegingskwaliteit als kleuter en als kind op lagere-schoolleeftijd.

Bronnen: nieuwsblad.be / eoswetenschap.eu

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

  1. […] Sinds er, ter voorkoming van wiegendood, geadviseerd wordt om kinderen op hun rug te laten slapen, zien we een flinke daling van wiegendood. Wat impliceert dat het slapen op de rug een verschil heeft maakt. Maar, zo benadrukt lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen, er zijn wellicht meer factoren waardoor wiegendood is afgenomen. Zij pleit dan ook voor meer onderzoek om andere oorzaken uit te sluiten. En dat is belangrijk want ouders zijn vanwege de wiegendood campagne naar haar idee bang geworden, waardoor baby’s bijna alleen nog maar op de rug liggen. Niet alleen in bed, maar ook in de box, in wippertjes en autostoeltjes. En dat is geen goede ontwikkeling, valt ook te lezen in een artikel van Vakblad Vroeg: ‘De motorische ontwikkeling van Vlaamse en Nederlandse baby’s verloopt trager dan die van hun le… […]

  2. 30 jaar lang muziekeducatie met 0-4 jarigen waar de motorische ontwikkeling altijd een belangrijk aandachtspunt was (en is) 25 jaar geleden nog eens een lading extra kennis opgedaan tijdens de opleiding motorisch remedial teacher. Toen was al duidelijk dat de motorische ontwikkeling van jonge kinderen beïnvloed wordt door te lang in de maxi gossie te zitten, alleen maar op de rug te liggen of te lang in een stoeltje met wieltjes waar de baby net met z’n tenen aan de vloer kan (helemaal ‘levensgevaarlijk’en super slecht voor de motorische ontwikkeling). Heel fijn dat er nu weer meer aandacht komt zodat jonge ouders het belang gaan zien van op de buik liggen tijdens het spelen. Vaak zeggen jonge ouders dat hun kind niet op de buik wil. .. en dat klopt. Hun nek- en rugspieren zijn dan nog niet goed genoeg getraind en het kost ze meer inspanning om de wereld om zich heen te kunnen bekijken. Ook moeten ze hun handen en armen dan ‘anders gaan gebruiken’. Maar dat beetje extra inspanning zorgt voor een goede ontwikkeling. Dus… niet zeuren…. gewoon oefenen. Nu kan je met wat leuke liedjes en muzikale spelactiviteiten de baby best wel verleiden tot spelen terwijl ze op hun buik liggen. Wanneer ze eenmaal doorhebben hoeveel bewegingsvrijheid ze krijgen van zelf kunnen omrollen, tijgeren en kruipen. ….. dan zijn ze niet meer te stoppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here