Er is geen verband tussen het geven van borstvoeding en een afgenomen kans op het ontwikkelen van astma of andere allergieverwante ziekten bij jonge kinderen. Dat blijkt uit een omvangrijk Zweeds onderzoek. Eerdere, kleinere onderzoeken suggereerden wel een dergelijk verband.

Onderzoekers van de Zweedse Uppsala-universiteit hebben uit gegevens van 330.000 Britten van middelbare leeftijd bekeken of zij als baby borstvoeding hebben gekregen en ook of zij lijden aan astma, hooikoorts en eczeem. Dit is tot dusver het grootste onderzoek over dit onderwerp tot nu toe, dat is gepubliceerd in Journal of Allergy and Clinical Immunology en waarvan Nu.nl melding maakt.

Nieuwe inzichten

Astma, hooikoorts en eczeem hebben een gemeenschappelijke erfelijke aanleg, waardoor het voorkomt dat personen aan alle drie de ziektes lijden. In tegenstelling tot wat uit kleinere onderzoeken bleek, troffen de onderzoekers nu juist een toegenomen kans op hooikoorts en eczeem aan bij personen die als baby borstvoeding hebben gekregen. Tussen de kans op astma en borstvoeding werd geen opmerkelijk verband aangetroffen.

Wel werd geconcludeerd dat personen met een goede sociaaleconomische status doorgaans minder vaak astma hadden, maar wel vaker last hadden van hooikoorts. Een hoger BMI (body mass index, een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte) zou ook de kans op zowel astma, hooikoorts als eczeem verhogen. Een tegenovergesteld effect werd aangetroffen bij baby’s met een gemiddeld hoger geboortegewicht.

Beschouwend onderzoek

De onderzoekers benadrukken wel dat dit om een beschouwend onderzoek gaat. Eventuele onderliggende factoren die de kans op de ziektes vergroten danwel verkleinen, worden hierbij niet meegenomen. Omdat borstvoeding ook positieve effecten heeft voor de gezondheid van de baby, stellen de onderzoekers dat borstvoeding op basis van deze onderzoeksresultaten zeker niet wordt afgeraden.

Breastfeeding does not protect children against asthma and allergies

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan