Een app helpt kinderen met autisme of Down om beter te communiceren. Met behulp van een iPad kunnen zij zeggen wat ze bedoelen. De app is gebaseerd op pictogrammen om taalontwikkeling te stimuleren en communicatievaardigheden te vergroten.

De app, genaamd Proloquo2Go, is ontwikkeld door het Nederlandse AssistiveWare, meldt RTL Nieuws. Proloquo2Go toont allerlei knopjes waarmee een kind zinnen kan vormen. Door op de knopjes te drukken selecteer je bijvoorbeeld de woorden ‘ik’ ‘wil’ ‘graag’ ‘een’ ‘snoepje’. De woorden worden stuk voor stuk uitgesproken en verschijnen ook op het scherm. Als de zin af is, dan kan die met een druk op de knop worden voorgelezen door de iPad.  Op het scherm zie je naast een lopende zin ook een beeldend stripverhaaltje. Op die manier kunnen de gebruikers, meestal kinderen met autisme of het syndroom van down, laten weten wat ze voelen en willen, zonder te kunnen lezen of praten.

Stressvolle situaties

“Je kunt heel veel met onze app zeggen”, vertelt David Niemeijer, oprichter van AssistiveWare. “Ook op de momenten dat het voor iemand lastiger is. Mensen met autisme hebben bijvoorbeeld vaker last met praten wanneer ze in een stressvolle situatie verkeren. De app functioneert dan als een hulpmiddel om hen te ondersteunen wanneer zij dat nodig hebben.”

Zo hoort Niemeijer dat ouders van kinderen met autisme het fijn vinden dat hun kind kan vertellen waar hij of zij pijn heeft. Of wat het kind dwars zit. Soms worden kinderen met autisme vanuit het niets heel boos, en de app helpt hen om te vertellen waarom ze boos zijn. “Eén van onze volwassen gebruikers vertelde dat hij met onze app voor het eerst een goed telefoongesprek met zijn ouders kon voeren.”

De app is daarbij volledig aan te passen, bijvoorbeeld door zelf nieuwe woorden eraan toe te voegen. Deze kunnen automatisch worden uitgesproken: de stemmen zijn zodanig opgenomen dat ze elk woord kunnen uitspreken. “Dat werkt op eenzelfde manier als de gesproken stem in navigatiesystemen”, vertelt Niemeijer.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Kinderstemmen

Een belangrijke optie in Proloquo2Go is de mogelijkheid om een kinderstem te gebruiken voor het uitspreken van woorden en zinnen. Twee Nederlandse kinderen hebben allerlei zinnen en geluiden opgenomen met zo veel mogelijk verschillende klanken. Die klanken kunnen worden opgesplitst zodat ook met de kinderstemmen nieuwe woorden en zinnen kunnen worden uitgesproken.

“Een kind dat niet goed kan spreken is een uitzondering”, legt Niemeijer uit. “Als het kind dan ook nog eens via onze app met een volwassen stem communiceert, dan versterk je dat beeld. We willen graag een stem hebben die past bij de leeftijd van een kind, zodat een gesprek natuurlijker aanvoelt.”

Ook heeft Niemeijer gelet op de ‘kinderlijke’ aspecten van de uitgesproken woorden en zinnen. Zo ligt de klemtoon bij de zin ‘ik vind jou lief’ op lief, dat net iets harder en enthousiaster wordt uitgesproken.

Daarnaast kunnen kinderen die de app gebruiken allerlei geluiden laten horen, zoals ‘vroem vroem’. Dat kan van pas komen bij het spelen. Er zijn tevens dierengeluiden opgenomen, zodat een kind ook kan antwoorden op de vraag ‘wat voor geluid maakt de koe?’.

Meer weten?

Op de website van RTL Nieuws wordt het gebruik van de app in een filmpje gedemonstreerd.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan