Zwangere vrouwen moeten niet twee maar standaard vijf echo’s krijgen om afwijkingen bij het ongeboren kind beter op te sporen. Ook kunnen de extra echo’s een groeiachterstand en signalen van een dreigende vroeggeboorte aantonen. Dat bepleit Eva Pajkrt, de nieuwe hoogleraar Verloskunde bij het AMC in Amsterdam.
Nu krijgen gezonde zwangere vrouwen twee echo’s die de verzekeraar vergoedt: rond de tien weken om de duur van de zwangerschap goed vast te stellen en na twintig weken om orgaanafwijkingen op te sporen. Daarna kunnen gezonde zwangeren zelf nog kiezen voor een tussenecho, maar die moeten ze zelf betalen.
Drie extra echo’s
Pajkrt wil dat er ook altijd een echo wordt gemaakt na dertien weken om grote structurele afwijkingen op te sporen. Daarna zouden er nog twee echo’s rond 28 en 34 weken moeten komen waarmee eventuele groeivertraging kan worden ontdekt. Vroeggeboorte en groeivertraging veroorzaken samen 75 procent van de sterfte van baby’s rondom de bevalling.
Baarmoedermeting na twintig weken
Ook wil Pajkrt dat er standaard een baarmoedermeting komt bij de echo van twintig weken. Zo’n meting kan de kans op een spontane vroeggeboorte bepalen.
Tegengaan ‘wildgroei’
Volgens de kersverse hoogleraar zullen de standaard vijf echo’s ook nog de ‘wildgroei’ aan echo’s tegengaan. Vrouwen willen die vaak tussendoor, omdat ze een bloeding hebben of ongerust zijn.
Pajkrt schat in dat de kosten van de uitbreiding meevallen: bijna 200 euro per zwangere.